Hlavní obsah

Nigerijský pilot ignoroval doporučení věže, v boeingu zemřelo 96 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LAGOS

Nedělní havárii Boeingu 737 nigerijské společnosti ADC, při které zahynulo v hlavním městě Abuji 96 osob, má zřejmě na svědomí pilot, který ignoroval doporučení věže nestartovat kvůli bouři. I on při nehodě zahynul. Z trosek stroje se zachránilo jen devět lidí.

Článek

"Pilot při nešťastné nehodě odmítl uposlechnout doporučení meteorologického poradce a názor věže, že by měl být trpělivý a počkat, až se počasí vyjasní, aby mohl odstartovat bezpečně," uvedl ministr letectví Bobalola Borishade. V době startu panovala nad letištěm prudká bouřka se silnými nárazy větru. Bylo také zataženo. Pilot stroje společnosti Virgin, který měl odlétat ve stejnou dobu, start odložil.

Mrtvého pilota Borishade přímo neobvinil, ale prohlásil, že je nutné zamezit tomu, aby posádky ignorovaly příkazy věže. "Možnost posádky neuposlechnout radu věže je příčinou tragických leteckých neštěstí v této zemi,"  dodal Borishade.

Již v neděli večer se podařilo najít jednu z černých skříněk stroje. Podle ministra pro federální teritoria Mallama Nasira el-Rufaiho byl technický stav letadla, které se v neděli zřítilo, "zoufalý". Nigerijská vláda zároveň rozhodla odebrat oblíbené nízkonákladové letecké společnosti ADC licenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám