Hlavní obsah

Tajfun ve Vietnamu zabil 15 lidí a zničil tisíce domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ

Vietnam zasáhl v neděli tajfun Xangsane, který provází obrovské lijáky a vichry s rychlostí 180 kilometrů za hodiny. Nejméně patnáct osob zahynulo, přes 400 lidí bylo zraněno a  200 000 jich bylo evakuováno. Tajfun, který u břehů Vietnamu oslábl na tropickou bouři, zničil také 5500 domů

Článek

Nejhůř je postižena pobřežní provincie Da Nang. Bylo zničeno několik tisíc budov. Zranění způsobily lidem zejména padající stromy. Místní nemocnice jsou plné lidí, kteří potřebují ošetřit . Už se objevily první případy rabování. Na pomoc bylo povoláno tisíc vojáků a policistů.

Špatná je situace také severně od provincie Da Nang. Lidé z hornatých okresů jsou uvězněni na místě kvůli sesuvům půdy.

Mnoho stožárů s elektrickým vedením bylo poškozeno a řada menších měst se ocitla bez dodávky proudu. Vietnamské aerolinie zrušily 48 domácích spojů a odklonily mezinárodní lety. Ochromena je také železniční doprava a spadanými stromy i sesuvy je zablokována hlavní státní dálnice.

Nejhorší už má země za sebou

Ředitel národního meteorologického střediska v televizi řekl, že "nejhorší už má Vietnam za sebou", ale upozornil občany, že stále hrozí sesuvy půdy, záplavy a silný déšť.

Podle meteorologů bude Xangsane postupovat do vnitrozemí a ještě v neděli by mohl dosáhnout území Laosu, i když zřejmě už ve slabší podobě.

Tajfun Xangsane tento týden usmrtil na Filipínách 94 osob. Dalších 69 lidí je pohřešováno a 81 zraněno. [celá zpráva]

Český prezident Václav Klaus, který je v těchto dnech právě ve Vietnamu, musel kvůli počasí změnit program a urychlit přesun na jih země.

Reklama

Související témata:

Související články

Nad Filipínami se přehnal ničivý tajfun

Nejméně deset obětí si vyžádal tajfun Xangsane, který přinesl do centrálních oblastí Filipín ničivé záplavy a v hlavním městě Manile přerušil provoz...

Tajfun zabil na Filipínách skoro sto lidí

Tajfun Xangsane, který se ve čtvrtek přehnal nad Filipínami, si vyžádal podle sobotních zpráv 94 obětí. Pohřešováno je nadále 53 osob. Živel zničil 13 375...

Výběr článků

Načítám