Hlavní obsah

Záplavy v Nepálu, Indii a Bangladéši mají už přes 130 obětí

Káthmándú

Přes 130 obětí si od čtvrtka vyžádaly záplavy a sesuvy půdy, které postihly Nepál, severovýchodní Indii a Bangladéš, uvedla v pondělí agentura DPA. Nejvíce mrtvých je v Nepálu. Silné monzunové deště rozvodnily místní řeky a zaplavily tisíce domů, zničily mosty a poškodily silnice. Přes dva miliony lidí musely podle agentury Reuters opustit své domovy, deště mají podle předpovědí pokračovat i v dalších dnech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepál postihly ničivé povodněVideo: Reuters

 
Článek

„Počet mrtvých se může zvýšit, zatím sbíráme informace,” řekl agentuře EFE šéf nepálského centra pro nouzové situace Bed Khanal.

V Nepálu zemřelo kvůli záplavám od čtvrtka nejméně 65 lidí, tři desítky se pohřešují a několik desítek osob utrpělo zranění. Desítky tisíc lidí musely v Nepálu opustit své domovy, protože je zaplavila voda. Zasaženo bylo 30 ze 77 okresů, včetně metropole Káthmándú.

Foto: Niranjan Shrestha, ČTK/AP

Nepálec prochází zatopenou ulicí Káthmandú.

Mrtví v Indii a Bangladéši

Deset obětí si záplavy od čtvrtka vyžádaly na severovýchodě Indie ve státě Ásám, kde muselo kvůli záplavám opustit své domovy na 1,5 milionu lidí, uvedla agentura Reuters.

V kopcovité oblasti severoindického státu Himáčalpradéš se po silných monzunových deštích zřítil tříposchoďový dům. Záchranářům se podařilo z trosek vyprostit 31 živých lidí, dalších 12 osob přišlo o život. Je mezi nimi 11 vojáků, kteří v době neštěstí měli v restauraci v přízemí budovy večírek.

V Bangladéši, kde zemřelo 16 osob, voda z domovů vyhnala asi půl milionu lidí. Oběti si podle BBC vyžádaly záplavy i v přeplněném uprchlickém táboře v Bangladéši, v němž žije milion rohingských uprchlíků z Barmy.

Monzunové deště zasahují jih Asie každoročně zhruba od června do září a často tam způsobují tam záplavy. Loni postihly indický stát Kérala nejsilnější monzuny za několik desetiletí, které si vyžádaly přes 400 obětí a více než milion lidí nechaly bez střechy nad hlavou. O rok dříve zemřelo při monzunových záplavách v Bangladéši, Indii, Nepálu a Pákistánu přes 1300 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám