Hlavní obsah

Pilot zahynul v českém Albatrosu. Obětoval se, aby letoun nedopadl na domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tréninkový let v severním Thajsku skončil ve čtvrtek odpoledne tragicky. Při havárii cvičného letounu L-39 Albatros zahynul instruktor Naruepol Lueadkusol. Druhému pilotovi nařídil, aby se katapultoval a sám se do poslední chvíle snažil nasměřovat padající letadlo mimo obydlenou zástavbu. Opustit letoun už nestihl a zahynul při nárazu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenský pilot zabránil katastrofě, sám ale při pádu letadla zahynulVideo: AP

 
Článek

Neštěstí se odehrálo ve čtvrtek krátce před čtvrtou hodinou místního času. Padající letoun zachytila kamera jednoho z projíždějících vozů u města Činai Mai, záběry zveřejnila agentura Reuters.

V průběhu cvičného letu selhal Albatrosu motor. Instruktor Naruepol Lueadkusol se ho pokoušel znovu nahodit, ale neúspěšně. Vyslal proto hlášení Mayday a začal se připravovat na nouzové přistání.

Foto: Profimedia.cz

Letoun L-39 Albatros v barvách thajského letectva (ilustrační foto)

„Řekl mi, abych opustil letadlo, zatímco se sám pokoušel ho ovládat až do poslední minuty, aby se ujistil, že jsou civilisté v bezpečí,“ popsal dramatické chvíle v kokpitu druhý pilot Thanawat Khunkhunthod.

Instruktorovi už nezbylo příliš času na vystřelení se z letadla, krátce před nárazem katapult navíc selhal. Letoun dopadl do zalesněné oblasti, instruktor byl na místě mrtev.

Druhá smrtelná nehoda za poslední dva roky

Mluvčí thajského letectva nehodu potvrdil a uvedl, že probíhá vyšetřování, proč motor stroje selhal. Potvrdil, že se jednalo o jeden z 36 českých letounů L-39, které thajská vláda koupila v roce 1991.

Pro Thajsko jde už o druhou smrtelnou nehodu za dva roky. V roce 2017 zahynul thajský pilot gripenu na Dětské letecké show před zraky stovek diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám