Hlavní obsah

Trump s Putinem jednali o odzbrojení a obchodu

– Ósaka • Aktualizováno

Po hodině a půl skončila schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho ruského kolegy Vladimira Putina. Oba státníci se v pátek sešli na okraj summitu G20 v japonské Ósace. Dohodli se spolu, že budou pokračovat v jednáních o kontrole zbrojení. Trump uvedl, že nový kontrolní režim musí zahrnovat Čínu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Setkání Vladimira Putina (vlevo) a Donalda Trumpa v Ósace

Článek

„Oba státníci se shodli, že zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem odpovídá zájmům obou zemí a celého světa,” píše se v prohlášení, které vydal Bílý dům po jednání.  Prezidenti se k obsahu a výsledku schůzky zatím obšírněji nevyjádřili.

Ještě před začátkem jednání ocenil americký prezident „velmi dobré vztahy“ se šéfem Kremlu. „Myslím, že výsledky této schůzky budou výborné,” řekl americký prezident. „Nemohu než souhlasit s prezidentem (USA), máme o čem hovořit,” dodal Putin.

Zatím jediné širší jednání obou státníků se konalo loni v červenci v Helsinkách. Putin se nechal slyšet, že nynější schůzka je dobrou příležitostí, jak pokračovat v dialogu po summitu v Helsinkách.

Překvapením pro pozorovatele byla schůzka Trumpa s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Šéf Bílého domu kancléřku vřele přivítal a nešetřil lichotkami. Šéfku německé vlády označil za „fantastickou osobu“ a „skvělou přítelkyni“.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident Donald Trump a německá kancléřka Angela Merkelová během schůzky v japonské Ósace.

Trump vřele přivítal Merkelovou - navzdory přetrvávajícím hlubokým rozdílům v klíčových otázkách, jako je politika obchodu a klimatu a mnohostranný přístup k řešení mezinárodních konfliktů. Vztah mezi Spojenými státy a Německem je podle něj „úžasný“, přestože mají oba státníci rozdílné pohledy na některé oblasti, například obchodní politiku, řešení klimatických otázek a přístup k mezinárodním konfliktům.

Merkelová uvedla, že německé firmy ve Spojených státech rozsáhle investují. „Máme nejen obchod, ale i spoustu investic,“ souhlasil Trump. Dalším bodem jednání byl Írán a jeho jaderný a balistický program, podpora ekonomických reforem na Ukrajině a obchodní vyjednávání mezi USA a Čínou.

Vztah mezi vládami Německa a Spojených států byl od doby, kdy nastoupil Trump, napjatý. Šéfovi Bílého domu je trnem v oku výrazný přebytek Berlína v obchodování s Washingtonem a Trump ostře kritizuje německo-ruský projekt plynovodu Nordstream 2.

Reklama

Výběr článků

Načítám