Hlavní obsah

Čínský prezident Si Ťin-pching se v Severní Koreji sešel s Kim Čong-unem

– Pchjongjang • Aktualizováno

Na dvoudenní návštěvu přiletěl ve čtvrtek do severokorejského Pchjongjangu čínský prezident Si Ťin-pching. Setkal se se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Pro Sia je to první návštěva Severní Koreje ve funkci prezidenta, se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se však ve čtvrtek sešel už popáté.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si připíjí s čínským prezidentem Si Ťin-pchinmgem.

Článek

Jedná se o první cestu nejvyššího čínského představitele do KLDR po 14 letech.

Podle státní tiskové agentury Nová Čína dělá Siovi doprovod jeho manželka Pcheng Li-jüan, ministr zahraničí Wang I a několik dalších představitelů Komunistické strany Číny.

Čínská televize CCTV uvedla, že návštěva se koná v roce, kdy Peking a Pchjongjang slaví 70. výročí navázání diplomatických vztahů. Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem a obchodním partnerem KLDR. Po jaderných testech Severní Koreje, s nimiž Pchjongjang začal v roce 2006, však vztahy ochladly, Čína k nim měla výhrady, které vzrůstaly s tím, jak rostla síla náloží.

Peking se nepostavil ani proti zostřený sankcím uvaleným na KLDR, byť je mohl v Radě bezpečnosti vetovat Vztahy se začaly zlepšovat až před rokem a půl, když Severní Korea začala překvapivě upřednostňovat jednání a konaly se summity severokorejského vůdce Kim Čong-una s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem i americkým Donaldem Trumpem, přičemž KLDR slíbila, že bude odzbrojovat.

Návštěva čínského prezidenta v Severní Koreji přichází v době napjatých vztahů mezi Spojenými státy a KLDR po druhém summitu severokorejského vůdce Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa v únoru ve vietnamské metropoli Hanoji. Tato schůzka zaměřená na jaderné odzbrojení Korejského poloostrova skončila předčasně a bez dohody, protože Pchjongjang nenabídl dostatečné odzbrojení a USA nechtěly odstoupit od sankcí. KLDR varuje, že první dohoda ze SIngapuru může padnout. [celá zpráva]

KLDR navíc řeší problémy s malou úrodou a nedostatkem potravin.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám