Hlavní obsah

Egyptský exprezident Mursí zemřel u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí během pondělního soudního přelíčení zkolaboval a následně zemřel. Informaci přinesly agentura Reuters a egyptská státní televize.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muhammad Mursí na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Mursí zkolaboval ve chvíli, kdy se obrátil na soud z klece, v níž jsou někteří obžalovaní během procesu umístěni.

Mursího syn Abdullah už dříve řekl, že Mursí je často držen na samotce a úřady ignorují jeho zdravotní stav, jako je vysoký tlak a cukrovka. Měl podezření, že to úřady dělají schválně, protože chtějí, aby jeho otec co nejdříve zemřel.

Organizace Amnesty International (AI) vyzvala Egypt, aby smrt Mursího plně a transparentně vyšetřil. Muslimské bratrstvo označilo exprezidentovo úmrtí za vraždu.

Dříve dostal trest smrti

Pondělní soud se týkal Mursího obvinění ze špionáže spojené s údajným spiknutím s palestinským islamistickým hnutím Hamás, které vládne v Pásmu Gazy. Exprezidentovo tělo bylo podle egyptské státní televize odvezeno do nemocnice.

V roce 2015 byl 67letý exprezident odsouzen k trestu smrti za špionáž, to ale další soud zrušil. Ve vězení měl být nejprve na doživotí, posléze mu to soud změnil na 25 let. V dalších kauzách byl Mursí souzen.

Například v říjnu roku 2016  byl exprezidentovi potvrzen trest dvaceti let vězení v souvislosti se zabíjením demonstrantů protestujících v roce 2012 proti jeho vládě a islamizací země. Byl to první definitivní verdikt.

Někdejší člen Muslimského bratrstva byl prvním demokraticky zvoleným egyptským prezidentem. Přísahu složil 30. června 2012. V pozici prezidenta nahradil Husního Mubáraka.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Egyptský exprezident Muhammad Mursí

V létě 2013 však Egypt zachvátily protesty proti Mursímu. Dne 1. července jej opozice vyzvala k odstoupení, jinak pohrozila kampaní občanské neposlušnosti. Ultimáta, která dostal pro své odstoupení, odmítl. Nakonec ho armáda svrhla.

Mursí byl zbaven moci a držen armádou na neznámém místě v izolaci. Dne 26. července 2013 na něj egyptská prokuratura uvalila dva týdny vazby a obvinila ho ze spiknutí s Hamásem a podílu na únosech a vraždách vojáků a vězňů.

Nynější prezident Abdal Fattáh Sísí, který byl během Mursího mandátu ministrem obrany, tvrdě zakročil proti islamistickým stoupencům Mursího. Muslimské bratrstvo bylo několik měsíců po svržení Mursího označeno za teroristickou organizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám