Hlavní obsah

V Hongkongu se rozhořely další protesty, projednávání sporného zákona je odloženo

Hongkong
Aktualizováno

V Hongkongu vyšly ve středu ráno do ulic tisíce lidí, píše agentura DPA. Vyjadřují tak nesouhlas s projednáváním zákona, který by umožnil osoby podezřelé ze spáchání trestného činu vydávat do pevninské Číny. Ve středu by se měl návrh projednávat ve druhém čtení. Parlament kvůli protestům nakonec projednávání normy odložil na neurčito.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v HongkonguVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti zablokovali ulice, další se pokusili prorazit bariéry a dostat se do sídla místní vlády a parlamentu, takzvané Legislativní radě. Hongkongská policie mobilizovala velký kontingent bezpečnostních sil.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Žena demonstruje před sídlem Legislativní rady v Hongkongu

Kritici tvrdí, že návrh zákona ohrožuje právní samostatnost Hongkongu a obávají se, že Čína by mohla předlohu zneužívat a lidé s vágním obviněním by byli vydáváni a čelili netransparentním a nespravedlivým procesům. Odpor vůči předloze se šíří napříč společností.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Tisíce lidí vyšly do ulic Hongkongu, aby vyjádřily nesouhlas s připravovaným zákonem o extradici do pevninské Číny.

Ačkoliv už v neděli vyšly do ulic statisíce lidí, podle organizátorů jich mělo protestovat dokonce přes milión, správkyně Hongkongu Carrie Lamová od sporného návrhu zákona nechce ustoupit. Pokud by nebyl přijat, tvrdí, že se z Hongkongu stane rejdiště zločinců z pevninské Číny i Tchaj-wanu, kteří se tam schovají před spravedlností.

Bývalá britská korunní kolonie byla podle smlouvy vrácena do Číny v roce 1997. Jako zvláštní administrativní oblast má vysoký stupeň autonomie a svobody, které v Číně neexistují.

Reklama

Výběr článků

Načítám