Hlavní obsah

V Austrálii jdou po lidech, kteří zveřejnili, jak vojáci v Afghánistánu zabíjeli civilisty

Canberra

Policie v Austrálii podnikla tento týden razie v médiích, ve středu bylo prohledáno především ústředí veřejnoprávní televize ABC, která předloni zveřejnila reportáže o tom, jak australští vojáci zabíjeli v Afghánistánu civilisty. Mezi jejich oběťmi bylo i dítě. Bývalému právníkovi ministerstva obrany, který médiím informace poskytl, hrozí trest až 50 let vězení.

Foto: ČTK/AP

Australští policisté zasahují v televizi ABC.

Článek

Kanceláře ABC prohledávala policie kvůli investigativní sérii Afghan Files z července roku 2017, která poukazovala na nezákonné jednání dvou australských speciálních jednotek během jejich působení v Afghánistánu.

V roce 2013 zabili příslušníci speciálních jednotek při razii šestiletého chlapce i jeho neozbrojeného otce. V témže roce zastřelili i místního motocyklistu a zřejmě zranili jeho spolujezdkyni. Zabili i zajatce, který zůstal sám s australským vojákem a pokusil se mu sebrat zbraň.

V materiálech se také objevila varování, že se v jednotce rozmáhá kultura válečníků a roste ochota důstojníků přivírat oči nad nevhodným postupem.

Zdroji hrozí padesát let

Australské úřady se už rozhodly stíhat bývalého armádního právníka Davida Williama McBridea, který tyto informace poskytl ABC. Před soudem stane 13. června. Oznámil, že nebude popírat, že informace předal. Podle BBC se míní hájit tím, že to udělal v národním zájmu: „Viděl jsem, že se vláda stala největší hrozbou pro národní bezpečnost, které jsme čelili. Už se nezajímali o obranu země, ale o obranu sebe sama. Chtějí mě poslat do vězení na 50 let.“

Jestli budou stíháni i novináři, zatím není jasné. Policie původně tvrdila, že vyšetřuje pouze únik utajovaných informací, následně však vyjádření změnila s tím, že vyšetřuje také ty, kteří informace obdrželi, tedy novináře. Podle stínového ministra spravedlnosti Marka Dreyfuse ze sdělení vyplývá, že by i žurnalisté mohli kvůli nakládání s tajnými informace čelit trestnímu stíhání.

Oddělení investigativní žurnalistiky ABC ke kauze uvedlo: „Nikdy jsme neviděli tak divošský útok na média... je to mrazivý vzkaz nejen pro novináře, ale pro celou veřejnost.“

Zásah u novinářky 

Nejde však jen o stanici ABC. V úterý policisté prohledávali domov novinářky Anniky Smethurstové z mediální společnosti News Corp kvůli reportáži z roku 2018 o tom, jak plánuje australská vláda špehovat vlastní občany. Podle úřadů i tato zpráva porušila australské bezpečnostní zákony.

Foto: Reuters

Komisař australské policie Neil Gaughan

„Odmítám nařčení, že chceme zastrašovat novináře,” řekl policejní komisař Neil Gaughan tisku. Policejní zásahy označil za nezávislé a potřebné a dodal, že možná budou následovat další. Na otázku, zda by mohli novináři čelit trestnímu stíhání, odpověděl, že se policie zatím nerozhodla.

V úterý už stanul před soudem bývalý zaměstnanec Australského daňového úřadu (ATO) Richard Boyle, který poukázal na agresivní způsob vybírání dlužných částek. Hrozí mu až 161 let vězení, protože byl obviněn v 66 bodech. Všechna obvinění míní odmítnout.

„Zásahy z tohoto týdne ukazují, jak moc je v Austrálii nebezpečné odhalovat vládní přehmaty,” řekla Emily Howieová z jedné z organizací hájících lidská práva. „Zákony postihující špionáž by měly ochraňovat Australany před vážným nebezpečím, místo toho ale zachází příliš daleko a kriminalizují novináře jednající ve veřejném zájmu a odvážné whistleblowery,” upozornila.

Reklama

Výběr článků

Načítám