Hlavní obsah

Peking odmítl, že by protesty před 30 lety byly potlačeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Mluvčí čínského ministerstva obrany vyzval ve čtvrtek novináře, aby neuváděli, že prodemokratické protesty na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989 byly „potlačeny”. Při brutálním zásahu čínské armády, od kterého uplyne příští týden 30 let, zahynulo možná až deset tisíc lidí.

Foto: Jeff Widener, ČTK/AP

Tanky Čínské lidové armády na náměstí Nebeského klidu 5. června 1989

Článek

Na dotaz jednoho z novinářů, zda si čínská armáda nějakým způsobem připomene potlačení studentských demonstrací v noci z 3. na 4. června 1989, mluvčí ministerstva obrany na tiskové konferenci reagoval podrážděně.

„V prvé řadě bych rád váš výrok upřesnil. Nesouhlasím s použitím slova 'potlačení',” prohlásil mluvčí Wu Čchien. „Postup čínských reforem, rozvoj a stabilita země v uplynulých 30 letech, úspěchy, kterých jsme dosáhli, na vaši otázku již odpověděly,” řekl.

Čínská armáda poslala v noci na 4. června 1989 příslušníky několika armádních skupin vyzbrojených tanky a obrněnými transportéry proti demonstrantům, kteří od 18. dubna požadovali na pekingském náměstí zásah proti korupci a demokratické reformy.

Při zásahu na příjezdových cestách a na samotném náměstí zahynuly stovky, možná až tisíce lidí. Peking doposud celkový počet obětí nezveřejnil, jen přiznal, že jich bylo několik set. Téma je v Číně nadále tabuizováno. Britský diplomat Alan Donald poslal hned po zásahu tajnou depeši, že brutálně zmasakrováno bylo deset tisíc lidí. Její text byl zveřejněn v roce 2017. Podobný údaj uvedla i americká tajná zpráva, která s odvoláním na čínský vojenský zdroj psala o 10 454 obětech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám