Hlavní obsah

Francouzské komando osvobodilo v Africe čtyři rukojmí, dva vojáci padli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Při čtvrteční utajené operaci se francouzským vojákům podařilo osvobodit čtyři rukojmí zadržované na severu Burkiny Faso, uvedl v pátek Elysejský palác. Při akci se podařilo zabít čtyři únosce a padli dva francouzští vojáci, oznámila agentura AFP s odvoláním na vojenské zdroje. Zásah zabránil tomu, aby byli rukojmí předáni do rukou nebezpečné radikální skupiny v Mali.

Foto: Reuters

Příslušníci francouzských speciálních sil Cédric de Pierrepont a Alain Bertoncello, kteří padli při osvobozování rukojmí.

Článek

Osvobodit se podařilo čtyři rukojmí, dva Francouze zajaté v sousedním Beninu začátkem května, Američanku a Jihokorejku, oznámila kancelář francouzského prezidenta. Při akci podle ní padli dva příslušníci speciální jednotky námořnictva Alain Bertoncello a Cédric de Pierrepoint.

Francie se rozhodla pro zásah, když zjistila, že únosci chtějí rukojmí předat radikální skupině Katiba Macina, která působí v Mali. „Jakmile by byli v jejích rukou, bylo by nemožné je zachránit,“ řekl BBC generál François Lecointre, proč se Paříž rozhodla pro zásah.

Až během zásahu se ukázalo, že kromě dvou Francouzů drží únosci ještě další dva lidi.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová poděkovala ozbrojeným silám Beninu a Burkiny Faso za jejich pomoc a uvedla, že podporu poskytly i Spojené státy.

Únosce se podařilo vystopovat v úterý při první operaci podniknuté s americkou pomocí.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Náčelník francouzského generálního štábu François Lecointre

Během samotné osvobozovací operace obsadili příslušníci speciálních sil 200 metrů široký pás volného prostoru a přiblížili se na 10 metrů k úkrytu, kde byli rukojmí zadržováni.

Dva francouzští vojáci byli zabiti, když vstoupili do jednoho ze čtyř úkrytů únosců. Příslušníci speciálních sil nezahájil palbu, dokud nebyli rukojmí osvobozeni. Střílet začali, až když se někteří únosci dali na útěk.

Rukojmími byli francouzští učitelé hudby Patrick Picque a Laurent Lassimouillas, kteří byli v národním parku Pendjari na safari. Park je u hranic s Burkinou Faso, kde působí islámští radikálové. Ti je přepadli 1. května a zabili jejich místního průvodce.

Podrobnosti o zbylých dvou rukojmí nejsou. Jižní Korea ani nevěděla, že jedna její žena byla unesena.

Identita únosců zatím není známa. V oblasti působí dvě radikální skupiny, jedna je napojená na Al-Káidu, další na Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám