Hlavní obsah

Na Srí Lance zadrželi Syřana. Mrtvých po krvavé Velikonoční neděli přibývá

Kolombo
Aktualizováno

Na Srí Lance stoupl počet zadržených podezřelých na čtyři desítky. Kromě místních občanů je mezi nimi i jeden Syřan. Do země míří speciální tým Interpolu, který by měl srílanské policii pomáhat s vyšetřováním série nedělních útoků, jejíž tragická bilance už stoupla na 310 obětí na životech a dalších více než 500 zraněných, napsal server týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útoky na Srí Lance mají 310 obětí, policie zadržela 40 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Vládní a vojenské zdroje v úterý agentuře Reuters sdělily, že úřady zadržely i syrského občana. Je ve vazbě, aby mohl být vyslechnut v souvislosti s nedělními atentáty na kostely a hotely. „Byl zatčen po výsleších místních podezřelých,“ uvedl jeden zdroj.

Mezi zadrženými je podle policejního mluvčího také například řidič dodávky, kterou údajně používali atentátníci, nebo majitel domu, v němž někteří z nich bydleli. Většinu zatčených tvoří místní lidé, ačkoli policie pátrá po možném zapojení cizinců. Vyšetřování dosud vedlo k závěru, že za smrt 310 lidí a zranění dalších 500 nese vinu sedm sebevražedných atentátníků, kteří útočili především v hotelích a křesťanských kostelích metropole Kolomba.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Komando speciálních sil vniká do domu ve srílanském Kolombu, kde se podle nich skrývají radikálové spojení s nedělními útoky na kostely a hotely.

Úřady z útoků viní místní islamistickou organizaci Tauhíd džamáte. Samy přiznaly, že o chystaných útocích měly informace předem, ale nepředaly je premiérovi. [celá zpráva]

Interpol pomůže hledat ve své databázi

Tým je vyslán na žádost srílanských orgánů a jsou v něm odborníci se zkušenostmi v oblasti vyšetřování trestných činů, výbušnin, boje proti terorismu a identifikace obětí.

„Informace k identifikaci těch, kteří se podíleli na útocích, mohou pocházet odkudkoliv,“ řekl generální tajemník Interpolu Jürgen Stock. Interpol má však rozsáhlou mezinárodní síť a také databázi, která je při vyšetřování atentátů nezbytná.

V současné době se prochází databáze odcizených a ztracených cestovních dokladů, což by pomohlo určit  možné odkazy nebo mezinárodní trasy teroristů, píše Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velikonoční útoky na Srí Lance mají na svědomí téměř 300 mrtvých a 500 zraněnýchVideo: Reuters

Platí výjimečný stav

Na ostrově začal platit mimořádný stav, který vyhlásil prezident Maithripalu Sirisenu. Policii a armádě to umožní zatýkat a vyšetřovat bez soudního povolení. Toto opatření bylo několikrát vyhlášeno v době občanské války, která na Srí Lance skončila před deseti lety.

Sedm sebevražedných atentátníků zaútočilo v neděli na Srí Lance. Zhruba ve stejnou dobu nastaly exploze ve třech kostelech a třech luxusních hotelech. Po poledni nastal sedmý výbuch na okraji Kolomba a později osmý útok sebevražedného atentátníka připravil o život tři policisty.

Foto: Chamila Karunarathne, ČTK/AP

Poničený interiér kostela sv. Šebestiána v Negombu na váchodě Srí Lanky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám