Hlavní obsah

Kusy těl byly na stěnách kostela i na oltáři, popisují svědci krvavou neděli na Srí Lance

CNN, Novinky, DPA, BBC, jz, kub
Aktualizováno

Stěny zbarvené do ruda krví obětí, kusy lidských těl po celém kostele, dokonce i na zdech svatostánku. Tak popisují svědci místa, na která v neděli zaútočili atentátníci na Srí Lance. Terčem se staly tři kostely, tři luxusní hotely, jedna ubytovna a policisté. Útoky byly až na jeden zacíleny na hlavní město ostrova Kolombo a jeho okolí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky výbuchu v kostele v KolombuVideo: Reuters

 
Článek

V hledáčku atentátníků uvízl kostel svatého Sebastiána v Negombu. Nedělní mše se zúčastnilo velké množství lidí. „Lidská těla jsou rozmetána po celém kostele. jsou i na stěnách, na oltáři a venku před kostelem," popsal farář Edmond Tillekeratne CNN.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Útok v kostele sv. Antonína v Kolombu

Kostel svatého Antonína v Kolombu navštívil ministr pro ekonomické reformy Harša de Silva. „Viděl jsem mnoho lidských těl i jejich částí všude kolem, byla to hrůza. Záchranářské jednotky jsou v plném nasazení,“ uvedl ministr.

Okamžik exploze popsal pro BBC lékař Julian Emmanuel (48). Na Srí Lance vyrůstal, v současné době žije ve Velké Británii, v době útoku byl na cestách za příbuznými. Výbuch ho zastihl v hotelovém pokoji v Kolombu, když spal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Exploze zasáhly kostely a hotely v KolombuVideo: Reuters

„Pokojem otřásla obrovská exploze. Pak nás převedli do hotelového salónku, odkud jsme byli evakuováni. Byli tam vidět zranění, které přepravovali do nemocnice. Viděli jsme, jak byl poničený hotel,“ sdělil lékař.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Exploze roztrhala v kostele sv. Antonína desítky lidí.

„Byli jsme v našem pokoji ve 25. patře, když jsme ucítili silné otřesy. Běželi jsme dolů v obavě, že je zemětřesení," popsal stanici NBC explozi v restauraci v 1. patře pětihvězdičkového hotelu Shangri-La třicetiletý Akšat Saraf z Indie. „Všichni hosté byli evakuováni z hotelu, personál i záchranáři jsou skuteční hrdinové,“ uvedl také Saraf.

K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil. Náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene uvedl, že většinu útoků spáchali sebevražední atentátníci. Jeden z nich se podle svědků odpálil v restauraci hotelu Cinnamon poté, co stál poklidně s talířem frontu na snídani. „Když na něj přišla řada, odpálil se,” popsal scénu jeden ze zaměstnanců hotelu. Útočník byl Srílančan a v hotelu se ubytoval předchozí večer pod jménem Muhammad Azzam Muhammad.

Arcibiskup Kolomba Malcolm Randžit je útoky šokován a pro původce útoků požaduje tvrdé tresty. „Jen zvířata se mohou chovat tímto způsobem,“ řekl. Vyzval úřady, aby „nemilosrdně trestaly ty, kdo jsou za tyto činy odpovědní“. Současně ale vyzval obyvatele Srí lanky, aby nepodlehli touze po pomstě.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Atentáty nepřežilo přes dvě stovky lidí, dalších více než 450 je zraněno.

„Vyzývám obyvatele Srí Lanky, aby nebrali právo do svých rukou, ale aby v této zemi zachovali mír a harmonii," nabádal.

Celkem osm útoků na Srí Lance podle nejnovější bilance nepřežilo 207 lidí, zraněno je 450 lidí. Mezi oběťmi je podle dosavadních informací přes 30 cizinců. Zatím jsou zprávy o mrtvých ze šesti zemí - z Číny, Nizozemska, Británie, USA, Portugalska a Turecka. České úřady nemají informace, že by byli postiženi čeští občané.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběry po jednom z útoků na Srí Lance, které přinesla místní televize Derena TV

Terčem útoků byly tři kostely a tři luxusní hotely, jedna ubytovna a policisté. Až na jeden útok na východě ostrova se ostatní soustředily na hlavní město a jeho okolí. Většinu útoků spáchali sebevražední atentátníci. K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil. Ministerstvo obrany bez dalších podrobností sdělilo, že zadrželo sedm podezřelých.

Reklama

Výběr článků

Načítám