Hlavní obsah

Češi, kteří jsou na Srí Lance s cestovkami, jsou v bezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští turisté, kteří jsou nyní na Srí Lance s cestovními kancelářemi, jsou v bezpečí. V souvislosti s nedělmíni útoky na hotely a kostely, které si vyžádaly přes sto mrtvých, to řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Dodal, že na ostrově končí hlavní turistická sezona a může tam být 300 až 400 Čechů, jak individuálně, tak s cestovními kancelářemi.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Vojáci zajišťují okolí kostela sv. Antonína v Kolombu po výbuchu

Článek

Podle českého ministerstva zahraničí je v dobrovolné cestovní databázi DROZD na Srí Lance zaregistrováno 92 Čechů.

Podle Papeže žádná z českých cestovních kanceláří sdružených v asociaci nevyužívá hotely v lokalitě, která se v neděli ráno stala terčem útoku. Cestovní kanceláře, které na ostrov jezdí, podle něj zvažují další postup včetně případného přesunu českých turistů do vlasti.

"Ministerstvo zahraničních věcí zjišťuje situaci na místě. Varovnou sms zprávu rozeslalo 92 českým cestovatelům zaregistrovaným v databázi Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD)," uvedl Robert Řehák z ministerstva zahraničí.

Doplnil, že Češi se mohou obracet pro informace a případnou konzulární pomoc na české velvyslanectví v Dillí a honorární konzulát v Colombu. "V případě nouze je možné též využít nouzovou linku českého velvyslanectví v Dillí: +91 9910999460," doplnil Řehák.

Nedělní útoky na několik kostelů a hotelů na Srí Lance nepřežilo podle dosavadní bilance přes 180 lidí. Mezi oběťmi je také 35 cizinců, jejichž národnost dosud není známa. Web indického listu Hindustan Times napsal, že mezi oběťmi jsou občané Británie, Nizozemska a USA.

Terčem útoků, jež se odehrály současně během půl hodiny, byly tři katolické kostely a tři luxusní hotely.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám