Hlavní obsah

Velikonoční masakr na Srí Lance: 215 mrtvých a zadrženo sedm podezřelých

– Kolombo • Aktualizováno

Celkem osm jednotlivých útoků se stalo v neděli na různých místech Srí Lanky. Dosud si vyžádaly nejméně 215 mrtvých, mezi nimiž je 36 cizinců, některé zdroje uvádějí dvě desítky cizinců. Zatím je jasné, že zahynul jeden Číňan, jeden Nizozemec, tři Dánové, tři Britové, dva Turci, jeden Portugalec, tři Indové a oběti hlásí také USA. Zraněných je 450. Ministerstvo obrany bez jakýchkoliv podrobností oznámilo, že zadrželo sedm podezřelých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Exploze zasáhly kostely a hotely v KolombuVideo: Reuters

 
Článek

Nejprve během jedné půl hodiny nastaly koordinované exploze ve třech katolických kostelech a třech luxusních hotelích, později byly hlášeny další dva útoky.Počty obětí budou nepochybně stále stoupat, mnozí zranění jsou v kritickém stavu, uvedla agentura DPA.

Po ohlášení osmého útoku před 15:30 místního času (11:30 SELČ) vláda vyhlásila až do odvolánín zákaz vycházení, na pondělí a úterý ohlásila také volné dny a nechala rovněž zablokovat hlavní sociální sítě. Přerušena je domácí letecká doprava, mezinárodní letiště zůstává v provozu.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Následky výbuchu v pětihvězdičkovém hotelu Shangri-la v Kolombu

Zasaženy byly podle BBC hotely Shangri-La, Cinnamon Grand and Kingsbury, všechny se nacházejí v Kolombu a jde o pětihvězdičková zařízení. Není jasné, kolik obětí bylo v hotelích. V kostele sv. Šebestiána v Kataně severně od Kolomba je podle policejního zdroje 93 mrtvých, ve městě Batticaloa na východě Srí Lanky 27 obětí. Útok je hlášen rovněž z kostela sv. Antonína na kolombském předměstí Kotahena. Srílanská média uvádějí, že policie dostala už před deseti dny informaci o hrozících útocích na křesťanské cíle.

Sedmý útok se dvěma oběťmi se měl odehrát později v hotelu u zoologické zahrady Dehiwala na jihovýchodním předměstí Kolomba. Osmá exploze je hlášena z obytného komplexu na severním předměstí hlavního města. Sebevražedný atentátník tam zabil tři policisty.

K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil

K odpovědnosti za útoky, provedené na Velikonoční neděli, kdy si křesťanský svět připomíná Kristovo zmrtvýchvstání, se dosud nikdo nepřihlásil. Ministr obrany Ruwan Wijewardene během tiskové konference, kdy oznámil, že bylo zadrženo sedm lidí, se omezil pouze na slova o „teroristické události” a „extremistické skupiny”. Bezpečnostní činitel, který nechtěl být jmenován, ale agentuře AP řekl, že útočili sebevražení atentátníci.

Srí Lanka je známá dlouhodobým krvavým konfliktem mezi většinovými buddhistickými Sinhálci a menšinou hinduistických Tamilů. Ten přerostl ve čtvrtstoletí trvající občanskou válku, která skončila v roce 2009.

Srílanský ministr financí Mangala Samaravíra na Twitteru napsal, že útoky jsou zřejmě „dobře koordinovaným pokusem způsobit vraždy, chaos a anarchii” a že mezi oběťmi je mnoho nevinných lidí.

„Mnoho lidí bylo zraněno a někteří z nich jsou v kritickém stavu,” sdělil policejní zdroj AFP. Jedna z nemocnic v Kolombu přijala 254 zraněných, mimo hlavní město bylo hospitalizováno 60 lidí. Úřady vyzvaly lékaře a ošetřovatele, kteří měli volno, aby přišli do práce.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Srílanští policisté v Kolombu zajišťují koridor pro sanitku, která jede k místu jedné z explozí

Národnost zahraničních obětí není zatím známá, české ministerstvo zahraničí zjišťuje, zda mezi postiženými nejsou občané ČR. V cestovatelské databázi DROZD je na Srí Lance registrováno 92 Čechů, kterým ministerstvo rozeslalo varovné textové zprávy, řekl Robert Řehák z tiskového odboru MZV.

Češi, kteří jsou na Srí Lance s cestovními kancelářemi, jsou podle Asociace CK v pořádku. Web indického listu Hindustan Times napsal, že mezi oběťmi jsou občané Británie, Nizozemska a USA

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky výbuchu v kostele v KolombuVideo: Reuters

Mluvčí hlavní nemocnice v Kolombu agentuře AP řekl, že jen v tomto zdravotnickém zařízení bylo přijato téměř 300 zraněných. „Přijali jsme osmdesát osob a další přijíždějí,” řekl AFP pod podmínkou zachování anonymity zaměstnanec nemocnice v Kolombu.

Na Srí Lance i po ukončení občanské války v roce 2009 nadále trvá napětí mezi většinovými Sinhálci, kteří jsou zpravidla buddhisté, a menšinovými Tamily, z nichž většina vyznává hinduismus. Mimořádný rozsah útoků vyvolal vzpomínky na několik desetiletí trvající válku, kdy separatističtí Tamilové a další povstalci útočili na centrální banku, nákupní středisko, buddhistický chrám i hotely navštěvované turisty. Válka si celkem vyžádala na 100 000 obětí.
Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Srílanští vojáci před kostelem sv. Antonína v Kolombu

Podle agentury AFP byli v době výbuchu v kostelech lidé, kteří se shromáždili na velikonoční mši.

Jedna z explozí zasáhla kostel svatého Antonína na severu hlavního města Kolomba, druhým kostel svatého Šebestiána ve městě Negombo severně od metropole. Na obrázcích  sdílených na sociálních sítích je vidět poškozený strop tamního a krev na kostelních lavicích. Většina obyvatel Negomba se hlásí ke katolické víře.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběry po jednom z útoků na Srí Lance, které přinesla místní televize Derena TV

Arcibiskup z Kolomba kardinál Randžit vyzval občany, aby nepodlehli panice. Kondoloval rodinám obětí a vyzval občany, aby darovali krev pro raněné. Obrátil se rovněž na lékaře s výzvou, aby se všichni dostavili na pracoviště, i když je svátek.

Úřady také ohlásily mimořádná opatření v dopravě. Na mezinárodním letišti u Kolomba platím mimořádná bezpečnostní opatření, pasažéři se musejí dostavit už čtyři hodiny před letem. Správa železnice oznámila, že do vlaků nebudou vpouštěni lidé s velkými zavazadly. Na nádražích provádí personál i policisté prohlídky.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Dobrovolníci pomáhají starší paní dostat se z místa útoku na kostel sv. Antonína v Kolombu.

Na Srí Lance žije 22 milionů lidí a 70 procent z nich jsou buddhisté. Přes 12 procent občanů jsou hinduisté, necelých deset procent muslimové a 7,6 procenta křesťané. Národní evangelický svaz loni zaregistroval 86 incidentů a diskriminačních projevů proti křesťanům, letos dalších 26.

Některé skupiny křesťanů podle loňské zprávy amerického ministerstva zahraničí uvádějí, že čelí úřednímu tlaku ukončit aktivity v kostelích a že některé úřady na shromáždění křesťanů pohlížejí jako na „nepovolené shromažďování”. Tato zpráva amerického úřadu také uvádí, že se buddhisté na Srí Lance několikrát pokusili uzavřít modlitebny křesťanů i muslimů.

Deset nejhorších teroristických útoků na Srí Lance (podle počtu obětí):
172 - 15. října 1992 - Celkem 172 civilistů bylo povražděno při útoku na čtyři převážně muslimské vesnice na východě Srí Lanky. Separatistická organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) odpovědnost za útok popřela.
147 - 3. srpna 1990 - Při masakru ve vesnici Kathankudi partyzáni z organizace LTTE brutálně povraždili 147 modlících se muslimů.
146 - 14. května 1985 - Teroristický útok extremistů z LTTE ve městě Anuradhapura si vyžádal 146 mrtvých.
138 - 21. dubna 2019 - Pravděpodobně teroristické útoky na Srí Lance nepřežilo podle poslední bilance 138 lidí. Terčem útoků, jež se odehrály současně během půl hodiny, byly tři katolické kostely a tři luxusní hotely.
127 - 17. dubna 1987 - Tamilští extremisté povraždili v centrální části Srí Lanky 127 vesničanů.
113 - 21. dubna 1987 - Na autobusové zastávce v centru Kolomba explodovala výbušnina v autě LTTE: 113 mrtvých.
112 - 16. října 2006 - Útok sebevražedného atentátníka z LTTE na konvoj námořnictva ve vesnici Digampathana na severovýchodě Srí Lanky si vyžádal 112 mrtvých.
91 - 31. ledna 1996 - Centrem srílanské metropole Kolomba otřásl mohutný výbuch, když před ústřední bankou explodovalo nákladní vozidlo naložené trhavinami a řízené sebevražedným komandem. Zahynulo přes 90 lidí.
68 - 15. června 2006 - Výbuch bomby pod civilním autobusem v severosrílanské provincii Anurádhapura si vyžádal 68 mrtvých. Bezpečnostní mluvčí srílanské vlády z útoku obvinil LTTE.
64 - 24. července 1996 - Dvě mohutné exploze bomb ve vlacích na jižním předměstí srílanské metropole Kolomba zabily 64 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám