Hlavní obsah

Střelce ze Zélandu zastavili cestou do třetí mešity

– Christchurch

Australan Brenton Tarrant (28), který minulý pátek při útoku na dvě mešity v novozélandském Christchurchi zmasakroval padesát muslimů, mířil do třetí mešity ve městě Ashburton, asi 80 kilometrů jižně od Christchurche. Zastavili jej však dva policisté, kteří narazili do jeho vozu, vytlačili ho ze silnice a zatkli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení Brentona Tarranta, který útočil v mešitách na ZélanduVideo: Reuters

 
Článek

Policejní komisař Mike Bush podle listu The Times uvedl, že je přesvědčen, že rychlý zásah policie zabránil masakru v třetí mešitě: „Jsme silně přesvědčeni, že jsme ho zastavili na cestě k dalším útokům, takže naši příslušníci, kteří odvážně zasáhli, zachránili další životy. Jsme si jisti, kam jel.“

Komisař nesdělil, kam Tarrant mířil, ale ve svém 73stránkovém manifestu označil za zvrhlost, že mešita v Ashburtonu vznikla před dvěma lety úpravou metodistického kostela.

Foto: Reuters

Brenton Tarrant před soudem, kde byl obviněn

Tarrant byl zastaven a dopaden 21 minut poté, co začal střílet v první mešitě ve městě Christchurch Al-Noor, kde zabil 42 lidí. Dalších sedm zastřelil v mešitě v Linwoodu. Počet nebyl vyšší, protože se mu nepodařilo hned najít hlavní vchod

Policie ve čtvrtek přiznala, že Tarranta omylem obvinila z vraždy člověka, který útok přežil. Pro formální obvinění den po útoku mělo stačit jméno jediné oběti, policie ale uvedla chybné jméno. Se zmíněným člověkem už žalobci hovořili a omluvili se mu.

V sobotu se pak do jedné ze dvou zasažených mešit v novozélandském Christchurchi vrátili věřící. Mešitu Al-Noor policie předala místním duchovním vůdcům a dalším členům muslimské komunity, jejíž život se tak může začít vracet zpět do normálu, napsala agentura AFP. Metropolí jižního novozélandského ostrova v sobotu také prošel „pochod za lásku”, jehož účastníci akcí uctili památku 50 obětí střelby z minulého pátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám