Hlavní obsah

Vražda Kimova bratra: Po dvou letech bez vysvětlení propustili jednu z obžalovaných žen

Kuala Lumpur
Aktualizováno

Malajsijská prokuratura stáhla v pondělí obžalobu z vraždy, kterou podala na Siti Aisyahovou v souvislosti se smrtí bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Indonésanka byla pak propuštěna na svobodu, informovala agentura AP. Současně byl odložen proces s druhou obviněnou, Vietnamkou Doan Thi Huong, který měl pokračovat v pondělí.

Foto: Royal Malaysian Police, Reuters

Siti Aisyahová

Článek

Státní zástupce Iskandar Ahmad důvod pro stažení obžaloby neuvedl. Podle agentury Reuters šestadvacetiletá Aisyahová opustila budovu soudu krátce po slyšení, na kterém soudce rozhodl, že vyhoví žádosti prokuratury o stažení obžaloby. „Jsem překvapená a velmi šťastná,” řekla novinářům Aisyahová.  Indonéský velvyslanec v Malajsii Rusdi Kuirana po propuštění poděkoval malajsijské vládě, uvedla CNBC.

Kim Čong-nam předloni v únoru zemřel krátce poté, co mu Aisyahová spolu s Vietnamkou Doan Thi Huong v prostorách letištního terminálu v Kuala Lumpuru vstříkly do obličeje nervový plyn VX.

Soud s Vietnamkou byl odložen

Podle agentury AP byl kvůli propuštění Indonésanky pozastaven také proces s Vietnamkou Doan Thi Huong, která čelí stejně jako dosud Aisyahová obžalobě z vraždy.

V pondělí přitom měla pronést po několikaměsíčním odkladu svou obhajovací řeč. Potvrdil to agentuře AP její obhájce Salim Bashir: „Je připravena podat svou verzi událostí. Ta je zcela odlišná od toho, jak ji vykreslili žalobci. Ona natáčela žertík a neměla zájem nikoho zabít nebo zranit.“   

Foto: Reuters

Obviněné 28letá Vietnamka Doan Thi Huong (vlevo) a 25letá Indonésanka Siti Aisyahová

Obžalované ženy se od svého zadržení v roce 2017 hájily tím, že je oklamali severokorejští agenti, kteří jim namluvili, že vstříknutí látky do obličeje Kim Čong-nama je jen neškodný kanadský žertík pro skrytou kameru. [celá zpráva] Podle obhajoby neměla ani jedna z žen k vraždě Kim Čong-nama žádný motiv a staly se jen pěšáky zataženými do politicky motivované vraždy zosnované Severní Koreou. Přesto byly od října 2017 souzené. [celá zpráva]

Překvapivý zvrat 

Ještě loni v srpnu malajsijský soud uvedl, že z důkazů obžaloby je patrné „dobře naplánované spiknutí” mezi oběma ženami a čtyřmi Severokorejci podezřelými z plánovaní vraždy.

Důvod pro zvrat jasný není, není zřejmé, zda je na vině nedostatek důkazů, nebo nějaké tlaky. Malajsie nikdy z vraždy neobvinila severokorejský režim a dala opakovaně najevo, že nemíní proces politizovat.

Malajsijský premiér Mahathir Mohamad ale v pátek podle listu South China Morning Post řekl, že pokud by si musel vybrat, dal by přednost tomu stát po boku Číny než na straně nevypočitatelných Spojených států. Mahathir Mohamad je přitom dlouholetým kritikem čínských investic v zemi. Nyní ale řekl, že „akceptuje, že Čína je nám blízko“.

Kim Čong-nam byl nejstarším synem bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Před smrtí žil řadu let v zahraničí, neboť v KLDR upadl v nemilost. Analytici předpokládají, že ho Kim Čong-un, který měl stejného otce, ale jinou matku, mohl vnímat jako ohrožení své vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám