Hlavní obsah

Volby v Bangladéši zřejmě hladce vyhrála nynější premiérka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Parlamentní volby v Bangladéši podle předběžných výsledků hladce vyhrála Lidová liga Šajch Hasíny Vadžídové, která je premiérkou od ledna 2009. Informovala o tom agentura AFP. Volební komise ale obdržela mnoho podnětů na podvody.

Foto: Anupam Nath, ČTK/AP

Ženy čekají před volební místností v Bangladéši

Článek

Při nepokojích zemřelo nejméně 17 lidí a dvě desítky dalších byly zraněny, informovala policie. Bangladéšská volební komise vyšetřuje zprávy o volebních podvodech hlášené z různých míst země, napsala agentura Reuters. Opozice výsledky odmítá uznat a přeje si nové volby.

Foto: Anupam Nath, ČTK/AP

Bangladéšská premiérka Šajch Hasína Vádžídová

Agentura AP hlasování interpretuje jako referendum o premiérce Vadžídové, jíž kritici vyčítají narůstající autoritářské sklony. AP též informovala o více než pěti desítkách telefonátů od lidí z celé země, kteří se označili za příslušníky opozice a tvrdili, že jejich úpravě hlasovacího lístku za zástěnou přihlíželi muži z vládní strany, kteří jim vyhrožovali.

Z ohlášených 17 mrtvých sedm pocházelo z řad vládnoucí strany a pět z opozice, uvedla policie. Na tři desítky opozičních kandidátů na protest proti údajným podvodům z voleb odstoupilo, napsala agentura Reuters.

"Obvinění (z volebních podvodů) nám hlásí z různých končin země," řekl mluvčí volební komise agentuře Reuters. Dodal, že pokud se obvinění potvrdí, komise zakročí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám