Hlavní obsah

Indonéská sopka Krakatoa se po výbuchu z velké části zhroutila

• Aktualizováno
Novinky, bok

Indonéská činná sopka Krakatoa, která před několika dny vybuchla a způsobila vlnu tsunami, při níž zemřely stovky lidí, při explozi přišla o výrazný kus svého masivu. Dokládají to nejnovější satelitní snímky ostrova i sopky samotné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Erupce sopky Krakatoa z 23. a 24. prosinceVideo: AP

 
Článek

Výzkumníci po výbuchu sopky zkoumali satelitní snímky, aby vypočítali, jaké množství kamení a prachu se při explozi uvolnilo. Podle jejich zjištění ztratila sopka více než dvě třetiny své výšky a objemu, uvádí BBC.

Foto: Nurul Hidayat, ČTK/AP

Záběry z 23. prosince ukazují množství popela a vulkanického materiálu, který chrlí sopka Krakatoa.

Většina této hmoty se mohla v jednom masivnějším sesuvu uvolnit do moře. Což by vysvětlovalo následné generování vln o výšce až pět metrů, které nedlouho po výbuchu zaplavily pobřeží Jávy a Sumatry a vyžádaly si stovky životů. [celá zpráva]

Foto: Antara Foto, Reuters

Erupce sopky Krakatoa

Místní vulkanologický ústav podrobně zkoumal celou řadu snímků z několika různých satelitů. Z nich mimo jiné zjistil, že sopečný kužel, dříve dosahující výšky 340 metrů, má po výbuchu „pouhých” 110 metrů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Porovnání snímků z 20. srpna 2018 (vlevo) a 24. prosince tohoto roku (vpravo) jasně ukazuje výraznou deformaci ostrova po výbuchu sopky.

Z hlediska objemu masiv přišel o 150-170 milionů krychlových metrů hmoty, na svém místě zůstalo 40-70 milionů metrů krychlových hmoty.

Foto: Fauzy Chaniago, ČTK/AP

Pohled na sopku Krakatoa z lodě indonéského námořnictva, 28. prosinec 2018

Zatím ale stále není jasné, kolik z této hmoty sopka ztratila v samotný den výbuchu a kolik ve dnech dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám