Hlavní obsah

222 mrtvých a stovky zraněných. Tsunami v Indonésii přišlo bez varování

Jakarta
Aktualizováno

Mohutná vlna tsunami, která v sobotu zasáhla pobřežní oblasti v Sundském průlivu v Indonésii, si vyžádala nejméně 222 mrtvých. Mluvčí úřadu pro řešení katastrof v neděli oznámil, že 800 lidí je zraněných a desítky lidí se stále pohřešují. Počet obětí se ještě může zvýšit. Příčinou tsunami byla erupce sopky Krakatoa.

Záznam: Indonésii zasáhla ničivá vlna tsunamiVideo: AP

 
Článek

Nečekaný úder vlny na pobřežní oblasti Sundského průlivu srovnal stovky domů se zemí a mnoho dalších vážně poškodil.

Úřady nevydaly předem žádné varování, obyvatele proto vlna zaskočila. Úřady se totiž zprvu domnívaly, že nejde o tsunami, ale o příliv, a vyzvaly obyvatelstvo, aby nepropadalo panice. "Byl to omyl, litujeme toho," uvedl mluvčí Nugroho podle agentury AFP. Omyl podle něj pramenil z toho, že vlně tentokráte nepředcházelo zemětřesení.

Foto: Dian Triyuli Handoko, ČTK/AP

Lidé prohledávají trosky zničených budov.

Foto: Dian Triyuli Handoko, ČTK/AP

Následky ničivé vlny tsunami.

"Přijeli jsme v devět večer na prázdniny a náhle tu byla voda. Všechno zčernalo. Nešla elektřina," uvedl patnáctiletý Muhammad Bintang, který na velice populární pláži Carita Beach na západním pobřeží ostrova Jáva viděl, jak se vlna blíží. "Nemohl jsem nastartovat svou motorku, a tak jsem utíkal pryč. Modlil jsem se a utíkal jsem, jak jsem mohl nejrychleji," vylíčil AFP třiadvacetiletý Lutfi Al Rasyid.

"Musel jsem utíkat, zatímco vlna překonala pláž a pronikla 15 či 20 metrů do vnitrozemí," vylíčil Nor Öystein Lund Andersen podle agentury AP. Zrovna pořizoval snímky sopky, když náhle uviděl, že se k němu blíží velká vlna. "Příští vlna se dostala k hotelu a smetla auta ze silnice za ním. Stihl jsem s rodinou uprchnout lesními stezkami do vyšší polohy, kde se o nás místní postarali. Bohudíky jsme vyvázli nezraněni," dodal.

Video zachycuje soptící Krakatou

Vlna zasáhla také venkovní stan, v němž se právě konal koncert místní skupiny Seventeen. Jeden její člen stejně jako manažer katastrofu nepřižili.

Robert Řehák z českého ministerstva zahraničí řekl, že "podle dosavadních informací nejsou mezi oběťmi cunami žádní cizí státní příslušníci, tedy ani čeští občané".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ničivého úderu tsunami v IndonésiiVideo: AP/Reuters

"Český zastupitelský úřad v Jakartě situaci nadále sleduje a v případě nových informací bude informovat," dodal. Ministerstvo rozeslalo varovné SMS vzkazy lidem pobývajícím v oblasti a doporučilo sledovat sdělovací prostředky a řídit se pokyny úřadů. V případě nutnosti je možné se obrátit na nouzovou linku zastupitelského úřadu v Jakartě.

Indonésie má za sebou zářijové ničivé zemětřesení, které provázela vlna tsunami a které nepřežilo přes 2000 lidí. Indonésie leží v oblasti častých zemětřesení. V roce 2004 při zemětřesení a tsunami, které postihly několik zemí, zemřelo v Indonésii přes 120 000 lidí. Celkově si tato událost vyžádala 226 000 obětí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lidé prohledávají trosky zničených budov.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Následky ničivé vlny tsunami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám