Hlavní obsah

Indický soud zrušil tresty vězení za cizoložství

Dillí

Muži už v Indii nemají majetnické právo na své manželky a cizoložství po 157 letech přestává být trestným činem. Rozhodl tak indický nejvyšší soud, když zrušil zákon z éry britského kolonialismu. Až dosud byli muži, kteří měli s provdanými ženami pohlavní styk bez souhlasu jejich manžela, trestně stíháni. Ve čtvrtek o tom informovala stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Manžel není pánem své manželky. S ženami by mělo být zacházeno stejně jako s muži. Nevěra v manželství může být důvodem k rozvodu, nikoli však k trestnímu stíhání,“ konstatoval předseda nejvyššího soudce Dipak Misra.

Narážel tak na dosavadní situaci, kdy se ženatí muži mohli dopouštět nevěry, aniž by tím páchali právní delikt, zatímco provdané ženy při nevěře vystavovaly své milence riziku trestního stíhání. Byly totiž dle práva majetkem svých manželů.

Nejvyšší soud vyhověl petici, kterou v srpnu sepsal indický podnikatel žijící v Itálii Joseph Shine. Argumentoval při tom tím, že není možné, aby muži byli nevěrní beztrestně a ženy byly v případě cizoložství pokládány za předměty.

„Vdané ženy nejsou zvláštním případem pro trestání cizoložství. Nejsou v žádném aspektu v jiné situaci než muži,“ psal Shine v petici.

Za sex s vdanou ženou pět let natvrdo

Až dosud hrozilo mužům, kteří měli sex s provdanou ženou v Indii, pět let vězení, peněžitá pokuta nebo obojí. Kolik lidí bylo za tento trestný styk odsouzeno, není jasné. Statistiky si Indové nevedli, konstatovala BBC.

Jedná se už o druhý zákon z éry britské koloniální éry, kterou indický nejvyšší soud v poslední době zrušil. Na začátku září nejvyšší justiční orgán legalizoval homosexualitu, když zrušil trest za sex lidí stejného pohlaví. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám