Hlavní obsah

USA kritizovaly Rusko za porušování sankcí proti KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Stálá zástupkyně Spojených států v newyorském sídle OSN Nikki Haleyová v pondělí podle ruské státní tiskové agentury TASS obvinila Rusko, že poskytlo Severní Koreji látku použitou k loňské vraždě Kim Čong-nama, bratra nynějšího severokorejského vůdce. Podle videozáznamu projevu ale Haleyová o ruském podílu na vraždě nemluvila.

Foto: Kyodo/via REUTERS/File Photo, Reuters

Kim Čong-nam na fotografii z roku 2007

Článek

Ruská agentura uvedla chybnou citaci ve své zprávě o jednání Rady bezpečnosti OSN, věnovanému sankcím proti KLDR. Za chybu podle TASS může tlumočník OSN. Haleyová kritizovala Rusko za porušování sankcí vůči Severní Koreji.

„Když Severní Korea zavraždila Kim Čong-nama, stalo se tak ve spolupráci s Ruskem, které Severní Koreji dodávalo biologické látky,” řekla nejprve podle TASS Haleyová.

Nejstaršímu bratrovi současného severokorejského vůdce Kim Čong-una nastříkali loni v únoru na letišti v Kuala Lumpuru Indonésanka Siti Aisyahová a Vietnamka Doan Thi Huong do obličeje nervový jed VX. Obě útočnice jsou souzeny, údajně byly napojené na severokorejské tajné služby. Vše popírají, trvají na tom, že si je najali do televizní show se skrytou kamerou.

Podle záznamu projevu Haleyové se americká diplomatika skutečně o zabití Kim Čong-nama zmínila, ale citace uvedená agenturou TASS nezazněla. „Když Severní Korea zavraždila Kim Čong-nama smrtící nervovou látkou VX, Spojené státy se zasadily o posílení kontroly OSN zaměřené proti šíření severokorejských technologií na výrobu chemických a biologických zbraní. Rusko s námi v Radě bezpečnosti souhlasilo, ale pak obrátilo a znovu zablokovalo snahu sankčního výboru aktualizovat sankční seznam starý 12 let, který je pro zamezení dodávek materiálu pro zbraně hromadného ničení do Severní Koreje kriticky důležitý,” uvedla ve skutečnosti Haleyová.

Agentura TASS později napsala, že za chybu v překladu může tlumočnická služba OSN, která se ústy mluvčího Stéphane Dujarrica za omyl omluvila.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Americká zástupkyně v OSN Nikki Haleyová

Kim Čong-nam byl nejstarším synem bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Před smrtí žil řadu let v zahraničí, neboť v KLDR upadl v nemilost, když odjel na falešný pas do Japonska a byl odhalen. V čele KLDR po smrti Kim Čong-ila stanul Kim Čong-un.

Haleyová na schůzi Rady bezpečnosti rovněž obvinila Moskvu, že „aktivně pracuje na podkopání sankcí“, napsala agentura Bloomberg. „Proč po hlasování pro sankce se od nich Rusko jedenáctkrát stáhlo? Známe odpověď. Protože Rusko podvádí a nyní bylo přistiženo,“ vyzdvihla Haleyová.

Rusko minulý týden potopilo zprávu o porušování sankcí uvalených na KLDR, kterou vypracovali nezávislí experti. To Haleyové vadilo: „Rusko si nemůže dovolit upravovat nebo blokovat nezávislé zprávy OSN o sankcích na Severní Koreu jen proto, že se mu nelíbí, co říkají. Plná implementace rezoluce Rady bezpečnosti je závazná pro všechny členské státy včetně Ruska.“

Americká zástupkyně prohlásila, že její země má k dispozici důkazy o „rozsáhlém porušování sankčního režimu OSN” ze strany Ruska. Tankery z Ruska podle ní zásobují KLDR ropnými produkty přečerpáváním do jiných lodí. USA mají údajně informaci o téměř 150 takových případech.

Útok před mezikorejským summitem

Haleyová se pustila do KLDR den před mezikorejským summitem. V úterý se jihokorejský prezident Mun Če-in setká v Pchjongjangu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Pokusí se oživit váznoucí jednání mezi KLDR a Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Už třetí letošní schůzka Kima a Muna potrvá tři dny a oba se setkají dvakrát. Po 11 letech opět nejvyšší představitel Jižní Koreje navštíví hlavní město KLDR. Na předchozích jednáních se severokorejský diktátor zavázal, že bude „usilovat o úplnou denuklearizaci Korejského poloostrova”. Tento slib ale experti označují za velmi vágní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám