Hlavní obsah

Tajfun Mangkhut zabil na Filipínách 25 lidí a míří k Hongkongu a Číně

Aktualizováno

Nejméně 25 obětí přineslo na Filipínách řádění Tajfunu Mangkhut. Ten se v sobotu přehnal severní část souostroví. Oběti připravily o život zejména sesuvy půdy v horských oblastech, uvedla agentura Reuters s odvoláním na vládní úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řádění tajfunu Mangkhut na FilipínáchVideo: AP

 
Článek

V neděli tajfun zamířil k hustě osídleným oblastem Hongkongu a jižní Číny. V hongkongském přístavu Victoria Harbour meteorologové očekávají vlny o výšce asi 3,5 metru. Úřady proto vyzvaly obyvatele, aby nechodili na pobřeží.

Letecká společnost Cathay Pacific zrušila všechny nedělní lety, spoje ruší i další aerolinie. Na hongkongském mezinárodním letišti proto uvázly desetitisíce lidí.

Foto: Mangkhut, ČTK/AP

Následky tajfunu Mangkhut na Filipínách

Čínský meteorologický ústav uvedl, že Mangkhut dopadne na čínskou pevninu někde na pobřeží provincie Kuang-tung dnes odpoledne nebo večer místního času.

Sesuvy bahna zabíjely

Mangkhut udeřil na filipínskou pevninu u města Baggao na severovýchodním okraji ostrova Luzon v sobotu kolem 1:40 místního času (v pátečních 19:40 SELČ) a o 20 hodin později Filipíny opustil.

Původně byl Mangkhut označovaný za supertajfun vzhledem k mohutnému vichru, který před příchodem bouře na filipínskou pevninu dosahoval v nárazech až 330 kilometrů v hodině. Od té doby zeslábl na 155 kilometrů v hodině, v nárazech pak až 190 kilometrů za hodinu. Kvůli bouři bylo na Filipínách zrušeno 150 letů, z toho třetina mezinárodních, zastavena byla námořní doprava.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Následky tajfunu Mangkhut na Filipínách

Pás s deštěm, který tajfun Mangkhut provází, je široký 900 kilometrů a v důsledku lijáků hrozí záplavy a sesuvy půdy. Právě pod sesuvy bahna a pod zřícenými domy našla smrt většina obětí. Mezi oběťmi jsou i rodiče, jejich nemluvně a dvouleté dítě. Podle úřadů se rodina odmítla evakuovat ze silně ohroženého horského městečka v provincii Nueva Vizcaya.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám