Hlavní obsah

Na Filipíny se řítí supertajfun Mangkhut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipíny se připravují na úder supertajfunu Mangkhut. Severovýchod souostroví by měl zasáhnout v sobotu ráno místního času (v noci na sobotu SELČ). Meteorologové varují, že Mangkhut by mohl být stejně ničivý jako tajfun Haiyan, který si v roce 2013 v centrální části Filipín vyžádal přes 7300 mrtvých či pohřešovaných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Filipíny se žene supertajfun MangkhutVideo: Reuters

 
Článek

Vzhledem k síle vichru dosahující v nárazech až 255 kilometrů za hodinu lze Mangkhut přirovnat k nejvyšší, páté kategorii hurikánů v Atlantiku; jeho síla je tedy podstatně větší než síla hurikánu Florence, který míří ke Spojeným státům a podle posledních zpráv oslabil na kategorii jedna.

Pás s deštěm, který tajfun provází, je široký 900 kilometrů a lijáky by mohly na Filipínách způsobit sesuvy půdy a povodně. Na pobřeží se očekávají vlny o výšce až šesti metrů.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

K souostroví Filipíny se blíží supertajfun

V současné době se bouře nachází nad Pacifikem asi 400 kilometrů od filipínských břehů. Meteorologové oznámili, že bouře lehce změnila směr postupu a stočila se k hustěji osídleným pobřežním provinciím.

Po přechodu přes Filipíny bude tajfun postupovat k Hongkongu a jihu Číny, kam by měl dorazit v pondělí ráno místního času, pokud si udrží dosavadní kurz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám