Hlavní obsah

Bez mužského doprovodu? Ven! V indonéském okrese večer ženy neobslouží

Jakarta

Obsluhování homosexuálů nebo žen bez mužského doprovodu zapovídají nová pravidla v indonéském okrese Bireuen v provincii Aceh na severozápadě ostrova Sumatra. Nová nařízení v oblasti, kde vládne konzervativní islám, platí od 30. srpna, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žena, která přijde do kavárny či restaurace bez mužského doprovodu po 21. hodině, nebude obsloužena, napsala agentura DPA. Ženy a muži, kteří nejsou příbuzní, nemohou spolu zasednout za jeden stůl. Majitelé pohostinských zařízení mají zakázáno zaměstnávat homosexuály.

Vzhledem ke zbytku Indonésie je provincie Aceh nábožensky velmi konzervativní oblast. V roce 2009 zde bylo regionálním parlamentem zavedeno právo šaría v plném rozsahu.

V provincii se běžně využívá trest veřejného bití. Například vztahy stejného pohlaví se mohou trestat až 100 ranami holí, za mimomanželský pohlavní styk pak 30 ranami. Náboženská policie se zde zaměřuje i na muslimky bez šátků nebo ty, které nosí příliš těsné oblečení, lidi popíjející alkohol či ty, kdo se oddávají hazardu.

Mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch uvedla, že v roce 2016 bylo v provincii Aceh odsouzeno k ranám holí 339 lidí. Trestné je mimo jiné vyjadřování náklonnosti na veřejnosti u nesezdaných párů či cizoložství.

Reklama

Výběr článků

Načítám