Hlavní obsah

V Tádžikistánu auto zabilo západní cyklisty, k činu se přihlásil IS

– Dušanbe • Aktualizováno

Čtyři cyklisty z USA, Švýcarska a Nizozemska zabil v neděli v Tádžikistánu svým vozem řidič, který z místa činu ujel. Oznámila to v pondělí místní tisková agentura Avesta. Policie nevylučuje terorismus a z odpovědnosti za čin obviňuje skupinu několika osob. Celkem pět členů skupiny policisté dopadli a zastřelili. K zodpovědnosti za čin se mezitím přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Foto: Profimedia.cz

Útok se stal v Tádžikistánu v lokalitě Sebiston. Ilustrační foto

Článek

Incident, při němž byli další tři cyklisté ze Švýcarska, Nizozemska a Francie zraněni, se stal v lokalitě Sebiston asi 80 kilometrů jihovýchodně od metropole Dušanbe. Řidičem osobního automobilu, který do skupiny cyklistů najel, byl podle tádžické agentury jednadvacetiletý Džafariddín Jusufov.

Na cyklisty členové bandy zaútočili i noži, stav zraněných osob údajně není vážný.

Za informaci o útočnících byla vypsána vysoká peněžní odměna, napsala Avest.

Auto policisté později našli nedaleko místa činu. Jednoho muže přitom zatkli, další dva, kteří kladli odpor, na místě zastřelili. Později byli dopadeni další tři členové skupiny, které policisté rovněž "zlikvidovali," uvádí úřední zpráva. Zda byl mezi nimi řidič útočícího automobilu, není známo.

Tádžický ministr vnitra Ramazon Rahimzoda novinářům řekl, že incident policie vyšetřuje jako možnou dopravní nehodu, loupežnou vraždu nebo terorismus.

Přihlásila se IS

K zodpovědnosti za čin se přihlásil Islámský stát prostřednictvím své propagandistické agentury Amak, jež ale žádné důkazy neposkytla. Agentura Reuters upozornila, že se organizace často hlásí k odpovědnosti za útoky po celém světě. Vyšetřovatelé však mnohdy konstatují, že o napojení pachatelů na IS neexistuje žádný důkaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám