Hlavní obsah

Bývalý jihokorejský ministr obrany je podezřelý z přípravy vzpoury

– Soul

Bývalému jihokorejskému ministrovi obrany Han Min-kuimu zakázali opustit zemi, uvedl ve středu list Korea Times. Je podezřelý, že na začátku loňského roku v době impeachmentu připravoval puč. Armáda podle něj měla převzít moc v době, kdy probíhalo odvolání prezidentky Pak Kun-hje kvůli korupci a zneužití moci.

Han Min-ku ještě ve funkci ministra obrany

Článek

„Podezření týkající se Hana jsou postavena na obvinění a důkazech, že jako ministr obrany nařídil svým podřízeným, aby podnikli nezákonné a neústavní činy,“ uvedly zdroje ze společné vyšetřovací komise civilistů a vojáků.

Han je podezřelý, že nařídil zpravodajskému Velitelství pro obranu a bezpečnost připravit plán vyhlásit stanné právo a loni v březnu dostat zemi pod vojenskou kontrolu. Nástin Hanova plánu měl osm stránek a samotný akční plán nastolení vojenské vlády pak šedesát stran.

Exprezidentka dostala 24 let

Impeachment prezidentky Pak Kun-hje kvůli korupci a zneužití moci probíhal od 9. prosince 2016. Její odvolání z funkce potvrdil až 10. března Ústavní soud všemi osmi hlasy.

Mezitím probíhaly v ulicích Jižní Koreje masové protesty.

Puč se však neuskutečnil a po volbách do Modrého domu usedl současný prezident Mun Če-in, který byl kandidátem do té doby opoziční Demokratické strany. [celá zpráva]

Bývalá prezidentka Pak Kun-hje, dcera druhého jihokorejského diktátora Pak Čong-huioho, byla letos 6. dubna odsouzena na 24 let do vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám