Hlavní obsah

Japonsko zasáhly katastrofické povodně, nejméně sto mrtvých

– Tokio

Japonská vláda v pondělí podle agentury AP oznámila, že při záplavách a sesuvech půdy na západě země zahynulo nejméně 100 lidí a 68 dalších je pohřešováno. Záchranáři v postižených oblastech na západě země prohledávají trosky a bahno. Postižena je především prefektura Hirošima, nejhorší je situace ve městě Kurašiki v prefektuře Okajama na jihozápadě ostrova Honšú.

Foto: ČTK/AP

Pohled na zaplavené město Kurašiki

Článek

Sto obětí a 68 pohřešovaných oznámil mluvčí vlády Jošihide Suga. Do té doby se uvádělo 94 mrtvých. Určování počtu obětí je podle AP obtížné, protože dešti, záplavami a sesuvy půdy je zasažena rozsáhlá oblast. Úřady varovaly, že sesuvy půdy mohou nastávat i poté, co déšť ustane.

Foto: ČTK/AP

Nánosy bahna na silnici v Kurašiki

Podle poslední bilance je počet obětí vyšší než u tajfunu z roku 2004, který měl na svědomí 98 osob. V Hirošimě se sesul svah, kde bylo několik menších domů.

Vydatně pršet začalo v pátek a přes víkend déšť ještě zesílil. Řeky se vylily z břehů a zaplavily města. Desítky lidí voda uvěznila na střechách domů. Do bezpečí je dopravovaly čluny a helikoptéry, nasazena byla i armáda.

Foto: Shohei Miyano, ČTK/AP

Lidi musely zachraňovat vrtulníky

 Evakuovaní nemají co na sebe

Evakuace se může týkat až dvou miliónů lidí, i když některé příkazy k evakuaci byly zrušeny. Obtížná je i situace tisíců evakuovaných.

„Nikdo nemá nic na sebe. Potřebujeme trička, kalhoty, prádlo, ponožky a dokonce i boty,“ řekl starosta čtvrti Mabo v Kurašiki Kaori Itó.

Foto: Takaki Yajima, ČTK/AP

Evakuovaní senioři

V Kurašiki se už záchranáři dostali do nemocnice, kterou odřízla voda.

Chybí voda i elektřina, dochází benzín a nafta 

Bez elektřiny je stále 13 000 odběratelů, především ve městě Mihara. Desítky tisíc lidí se také musejí obejít bez klimatizace a také bez vody, což je problém, protože teploty vystoupily nad 30 stupňů.

Foto: Sadayuki Goto, ČTK/AP

Japonští policisté a záchranáři prohledávají trosky ve městě Kumano.

„Balená voda a láhve s čajem zmizely z obchodů,“ řekla učitelka z mateřské školy. „Nemůžeme se vykoupat, záchod nefunguje a potraviny docházejí, dodala Jumeko Matsui

I když rafinérie nebyly poškozeny, dodávky ropných derivátů firmy Showa Sell váznou kvůli zablokovaným silnicím.

Foto: Koji Harada, ČTK/AP

Zatopené Kurašiki

Automobilka Mazda musela v pondělí zavřít svoje ústředí v Hirošimě a dva z několika závodů, kde byl přerušen provoz, budou odstavené i v úterý, protože váznou dodávky dílů.

Reklama

Výběr článků

Načítám