Hlavní obsah

Australští vojáci si v Afghánistánu vyvěsili na auto svastiku, prý jen šprýmovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australský premiér Malcolm Turnbull ve čtvrtek odsoudil chování australských vojáků působících v Afghánistánu, kteří na své armádní vozidlo vyvěsili vlajku s hákovým křížem. Fotografii incidentu, který se stal v roce 2007, zveřejnila australská televize ABC.

Foto: Profimedia.cz

Australští vojáci, ilustrační foto.

Článek

Představitelé australské armády uvedli, že červená vlajka se svastikou v bílém kruhovém poli, která byla oficiálním státním symbolem nacistického Německa, byla vztyčena pouze "krátce", než zasáhli velitelé jednotky. Viníkům se tehdy dostalo napomenutí.

Na snímku jsou vidět vojáci sedící na armádním vozidle s vlajkou vpředu na autě. Televize ABC citovala nejmenovaný zdroj z armády, podle nějž se jednalo spíš o "zvrácený vtip" než o podporu nacismu.

Předseda australské vlády Turnbull označil jednání vojáků za "zcela nepřijatelné". Australská armáda v prohlášení "odmítla jako odporné vše, co tato vlajka představuje".

Zveřejnění případu s vyvěšením nacistické vlajky přichází krátce poté, co se v médiích minulý týden objevila zpráva, že se elitní vojáci australské armády mohli podílet na zabíjení neozbrojených Afghánců. Náčelník generálního štábu australské armády Mark Binskin uvedl, že "tato vážná obvinění budou prošetřena". [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám