Hlavní obsah

Při obřím požáru shořely v Bagdádu volební lístky, které se měly přepočítávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V Bagdádu v neděli vzplál sklad, v němž byly volební lístky z květnových parlamentních voleb, které měly být přepočítány kvůli nesrovnalostem. Premiér Hajdar Abádí vyjádřil přesvědčení, že šlo o útok žhářů. Obrovský požár se už podařilo dostat pod kontrolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skladiště hlasovacích lístků z květnových parlamentních voleb v Bagdádu zasáhl mohutný požárVideo: Reuters

 
Článek

Státní televize nejprve uvedla, že volební lístky byly za zvýšených bezpečnostních opatření přemístěny jinam. Podle pozdějšího sdělení městského úřadu ale shořely.

Irácký premiér Hajdar Abádí je přesvědčen, že požár někdo založil úmyslně. Sklad byl největším úložištěm volebních lístků v zemi. Byly v něm hlasovací urny z východního Bagdádu, jenž je největším volebním okrskem.

„Hořící sklady s volebními lístky... to je spiknutí, jehož cílem je poškodit národ a jeho demokracii. Podnikneme veškeré potřebné kroky a udeříme železnou pěstí všechny, kteří ohrožují bezpečnost národa a jeho občanů,“ uvedl Abádí v prohlášení. Také předseda iráckého parlamentu Salím Džabúrí je přesvědčen, že to bylo žhářství a v reakci na událost vyzval k opakování voleb.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Boxy s hlasovacími lístky z iráckých voleb, které se podařilo uchránit.

Volby se v Iráku konaly v květnu a podle zveřejněných výsledků zvítězila koalice kolem šíitského duchovního Muktady Sadra. Irácký premiér prohlásil, že ve volbách byly zaznamenány nebezpečné nesrovnalosti a parlament nařídil kvůli nesrovnalostem ruční přepočítání hlasů.

Podle agentury Reuters by zpochybnění výsledků poškodilo hlavně Sadra, který je dlouhodobý kritik USA a také vlivu Íránu na Irák. Někteří ze Sadrových spolupracovníků události kolem volebních výsledků označili za pokus sabotovat Sadrovo vítězství.

Sadr v pondělí vyzval Iráčany, aby se sjednotili, nepálili sklady s hlasovacími lístky a nevyhlašovali nové volby. „Přestaňte se prát o křesla, posty, hlasy, vliv, moc a vedení,” napsal Sadr v článku publikovaném jeho kanceláří den po požáru skladu s hlasovacími lístky.

Reklama

Výběr článků

Načítám