Hlavní obsah

Kim ujistil, že jeho vůle vzdát se jaderných zbraní trvá

– Pchjongjang

Vůle KLDR zbavit Korejský poloostrov jaderných zbraní „stále trvá, je pevná a nemění se”, řekl severokorejský vůdce Kim Čong-un během čtvrtečního setkání se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem v Pchjongjangu. V pátek o tom informovala o tom severokorejská státní agentura KCNA.

Foto: Valery Sharifulin, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov

Článek

Kim a Lavrov se shodli, že Pchjongjang a Moskva posílí spolupráci a dohodli se na bilaterálním summitu vrcholných představitelů obou zemí, který se bude konat tento rok.

Vůdce KLDR na schůzce podle agentury KCNA dále uvedl, že doufá, že vztahy mezi Severní Koreou a Spojenými státy i jaderné odzbrojení Korejského poloostrova se budou řešit postupně. Podobně se po schůzce vyjádřil i Lavrov.

"Řešení nemůže být úplné, dokud nebudou sankce zrušeny. Jak toho dosáhnout, je problém vyjednávačů, ale během jedné schůzky denuklearizaci zajistit nelze. Musejí existovat etapy a v každé z nich musí být patrný vstřícný pohyb," komentoval ruský ministr perspektivu setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unem.

Protiváha USA

Agentura DPA uvedla, že severokorejský vůdce při setkání vyzdvihl Rusko jako protiváhu "americké hegemonie". "Velmi oceňuji, že (prezident Vladimir) Putin odolal hegemonii Spojených států," řekl podle DPA Lavrovovi Kim Čong-un.

Severní Korea je v těchto dnech v ohnisku zájmu světových mocností. Spojené státy s představiteli severokorejského režimu jednají v New Yorku, v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi a v Singapuru, kde se má 12. června uskutečnit historické setkání prezidenta USA Donalda Trumpa s Kim Čong-unem.

Cílem diplomatického úsilí je řešení problémů kolem severokorejského jaderného a raketového programu. Washington prohlašuje, že hlavním výsledkem červnového summitu má být dohoda o denuklearizaci Korejského poloostrova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám