Hlavní obsah

Největší výzvou jsou navzdory KLDR ambice Číny, varoval americký admirál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pearl Harbor

Americký admirál Harry Harris varoval před přílišnými ambicemi Číny. Muž, který by se měl stát příštím americkým velvyslancem v Jižní Koreji, pro CNN řekl, že čínský „sen o hegemonii” je pro Spojené státy navzdory aktuálním hrozbám ze strany Severní Koreje dlouhodobě největší výzvou.

Foto: Profimedia.cz

Admirál Harry Harris

Článek

„Severní Korea pro nás zůstává nejaktuálnější hrozbou a jaderná Severní Korea s raketami, které mohou zasáhnout Spojené státy, je pro nás neakceptovatelná,“ řekl Harris, když opouštěl Pacifické velitelství, které po něm převzal v Pearl Harboru na Havaji admirál Phil Davidson.

Hned ale dodal: „Čína zůstává naší největší dlouhodobou výzvou. Bez soustředěného zapojení Spojených států a našich spojenců a partnerů bude Čína realizovat svůj sen o hegemonii v Asii.“

„V indopacifické oblasti dochází ke geopolitické soutěži mezi svobodnými a represivními vizemi světového řádu. Velké mocenské soupeření je zpátky a já věřím, že se blížíme k historické křižovatce. Na vahách je svoboda a spravedlnost,“ dodal Harris.

Tvrdý postoj ke KLDR i Číně

Harris, který má japonskou matku, se především soustředil na severokorejské hrozby, vůči nimž zaujímal nesmiřitelný postoj. Je však znám i svým tvrdým postojem k Číně. Opakovaně varoval, že Peking posiluje svou moc v Pacifiku a že Čína má na umělých ostrovech v Jihočínském moři nové stálé základny.

Ředitel Asijského institutu v Soulu Emanuel Pastreich ho charakterizoval jako jednoho z ústředních hráčů tlačících na vojenskou konfrontaci s Čínou.

Za jeho velení Spojené státy zrušily pozvání pro Čínu, aby se účastnila letošního mezinárodního vojenského cvičení Rim Of The Pacfic (RIMPAC). Důvodem bylo, že Čína na sporné umělé ostrovy přemístila své strategické bombardéry H-6K, které mohou nosit jaderné pumy.

Nekonstruktivní, zaznělo z Číny

O zrušení pozvání rozhodl ministr obrany USA James Mattis. Čínský ministr zahraničí Wang Ji krok označil 23. května za „nekonstruktivní“: „Nenapomůže to vzájemnému porozumění mezi Čínou a USA. Doufáme, že USA změní takový negativní postoj.“

Mattis ve středu řekl, že „bychom mohli spolupracovat s Pekingem, ale měli bychom být připraveni na konfrontaci, když bude nevyhnutelná.“

Otázkou zůstává, jakou roli bude hrát Harris v Jižní Koreji. Původně měl být velvyslancem v Austrálii, ale ministr zahraničí Mike Pompeo se jej rozhodl poslat do Soulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám