Hlavní obsah

Pátrání po MH370 ukončeno. Jedna z největších záhad letectví zůstává neobjasněna

– Kuala Lumpur

Pátrání po zmizelém malajsijském boeingu s 239 lidmi na palubě po čtyřech letech končí neúspěchem. Příčina zkázy letu MH370 tak pravděpodobně už navždy zůstane zastřena tajemstvím. Největší záhadou je, proč piloti stroj na trase z Kuala Lumpur do Pekingu asi po hodině letu odklonili směrem nad odlehlou část oceánu a vypnuli většinu komunikačních přístrojů.

Foto: Stringer , Reuters

Ztracený Boeing 777 Malajsijských aerolinií.

Článek

Boeing 777 se malajskému řízení letového provozu naposledy ozval 8. března 2014 37 minut po startu, kdy dispečerům popřál dobrou noc. Tři minuty poté přestal pracovat rádiový odpovídač. Jak ale prokázaly vojenské radary, letoun ještě dlouhé hodiny pokračoval v letu a držel kurz nad jih Indického oceánu.

Stroj nevyslal žádný nouzový signál. Jen se odmlčel.

Foto: Christian Inton, Reuters

Poslední oblast pátrání po zmizelém letu MH370

Teorií o tom, co se mohlo stát, je mnoho. Od té, že mohl jeden nebo oba piloti spáchat sebevraždu, přes náhlý pokles tlaku v kabině až po technickou závadu elektroniky.

Pilot to podle expertů nebyl

Jedinými stopami po ztraceném stroji je několik součástek letadla, které byly vyplaveny na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion.

Foto: Profimedia.cz

Pozůstalí se s ukončením pátrání nechtěli smířit.

Australští experti vyloučili dřívější spekulace o tom, že pilot letadla chtěl spáchat sebevraždu a s letounem se do oceánu zřítil záměrně. V době před dopadem stroj podle odborníků nikdo neovládal.

Boeing tak nejspíš po několika hodinách bezcílného letu dopadl na hladinu Indického oceánu v rychlosti 450 kilometrů za hodinu. Zřítil se dolů v neřízené spirále.

Reklama

Výběr článků

Načítám