Hlavní obsah

KLDR odmítá jednat se Soulem, dokud se nevyřeší sporné otázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea nebude pokračovat v rozhovorech s Jižní Koreou, dokud se nevyřeší problémy, které vedly ke zrušení schůzky na vysoké úrovni plánované na tento týden, oznámila severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Pchjongjang zrušil jednání chystaná na středu kvůli americko-jihokorejskému vojenskému cvičení.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Muž v Soulu se dívá na obrazovku se záznamy vyjádření severokorejského vůdce Kim Čong-una (vlevo) a Donalda Trumpa.

Článek

Kvůli manévrům Severní Korea pohrozila zrušením připravované schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una. Ta je naplánována na 12. června do Singapuru. Kromě vojenského cvičení Pchjongjang označil za možný podnět k odvolání jednání nátlak Washingtonu na jaderné odzbrojení KLDR. [celá zpráva]

Japonský list Asahi napsal, že Spojené státy požadovaly po Severní Koreji, aby během půl roku odeslala do zámoří některé své jaderné hlavice, mezikontinentální balistické rakety a další jaderný materiál.

Šéf severokorejského Výboru pro mírové sjednocení vlasti Ri Son-kwon ve čtvrtek odsoudil cvičení, které pod názvem Max Thunder provádějí USA a Jižní Korea každý rok. Letos je do něj zapojena zhruba stovka letadel včetně amerických stíhaček F-22 Raptor a bombardérů B-52. Zatímco podle Pentagonu se jedná o rutinní a obranné manévry, KLDR cvičení označuje za provokaci a ohrožení vlastní bezpečnosti.

Jižní Korea uvedla, že se bude maximálně snažit obnovit pozastavené rozhovory mezi oběma Korejemi. Soul také nabídl, že by mohl hrát roli zprostředkovatele mezi Spojenými státy a KLDR, aby se zvýšila šance na úspěšný summit.

Reklama

Výběr článků

Načítám