Hlavní obsah

KLDR znovu pohrozila zrušením setkání s Trumpem. Vraťte s k jednání, vyzývají Jihokorejci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severní Korea může odvolat summit se Spojenými státy, který je naplánován na 12. června do Singapuru, pokud bude čelit jednostrannému tlaku na denuklearizaci. Prohlásil to Kim Kje-kwan, severokorejský náměstek ministra zahraničí, kterého citovala tisková agentura KCNA. Země zrušením summitu pohrozila už v úterý kvůli armádnímu cvičení USA a Jižní Koreje. Ta vyzývá k návratu k jednacímu stolu.

Foto: KCNA, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Pokud nás bude vláda USA tlačit do kouta a požadovat, abychom se vzdali jaderných zbraní, už nebudeme mít zájem o společné rozhovory,” uvedl Kim Kje-kwan. Současně obvinil Spojené státy z toho, že na Severní Koreu vyvíjejí politický tlak.

Severokorejský činitel se ohradil proti výrokům Trumpova bezpečnostního poradce Johna Boltona, podle něhož by měl být v případě KLDR uplatněn „libyjský model” jaderného odzbrojení a dosaženo „úplné, ověřitelné a nevratné demontáže” jaderných zbraní.

Foto: ČTK/AP

Jednání mezi KLDR a Jižní Koreou probíhají zatím úspěšně.

KLDR krátce předtím označila za provokaci a ohrožení vlastní bezpečnosti pravidelné cvičení, které pod názvem Max Thunder provádí USA a Jižní Korea každý rok. Letos je do něj zapojena zhruba stovka letadel včetně amerických stíhaček F-22 Raptor a bombardérů B-52.

Zatímco Pentagon jej označil za rutinní a obranné manévry, podle severokorejské agentury KCNA zpochybňuje výsledky mezikorejského summitu a ohrožuje pozitivní vývoj na Korejském poloostrově. Také kvůli němu je ohroženo konání summitu, dodal už v úterý večer Pchjongjang. [celá zpráva]

Vraťte se k jednání, vyzývají Jihokorejci

Jižní Korea už KLDR vyzvala k rychlému obnovení vzájemných jednání. Zrušení plánovaných rozhovorů na ministerské úrovni označil Soul za politováníhodné. Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení dnes podle agentury AP uvedl, že rozhodnutí zrušit dnešní jednání je proti duchu úmluvy vůdců obou Korejí, kteří se zavázali usilovat o trvalý mír a celkovou denuklearizaci poloostrova.

Americké ministerstvo zahraničí reagovalo na slova o hrozícím zrušení summitu prohlášením, že o něm nemá žádné oficiální informace a schůzku Trumpa s Kimem plánovanou na 12. června do Singapuru nadále připravuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim jako první vůdce KLDR vstoupil na půdu Jižní KorejeVideo: Reuters

Vztahy mezi KLDR na jedné straně a jejím jižním sousedem a Spojenými státy na straně druhé se začaly uvolňovat před letošními zimními olympijskými hrami v jihokorejském Pchjongčchangu. Výsledkem byl mimo jiné společný nástup obou korejských týmů pod jednou vlajkou na únorových hrách a na konci dubna pak i setkání Kim Čong-una s jihokorejským prezidentem Mun če-inem na hranici mezi oběma Korejemi.

Reklama

Související články

Trump se sejde s Kimem 12. června v Singapuru

Americký prezident Donald Trump se s vůdcem KLDR Kim Čong-unem setká 12. června v Singapuru. Oznámil to ve čtvrtek na svém twitterovém účtu po návratu ministra...

Výběr článků

Načítám