Hlavní obsah

Krokodýlí droga, která lidi rozkládá zaživa, zaplavila kolumbijské ulice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kolumbijských ulicích se šíří velmi nebezpečná droga původem z Ruska. Stojí za ní bezskrupulózní dealeři, kteří prodávají dávku v přepočtu za zhruba 30 korun i s injekční stříkačkou, napsal britský list The Sun. Droga krokodil (krokodýl) má strašlivé účinky, uživateli se začne rozkládat kůže.

Foto: Profimedia.cz

Dávka se prodává v přepočtu za zhruba 30 korun i s injekční stříkačkou.

Článek

Jméno dostala podle toho, že rozkládající kůže může zelenat a šupinovatět.

Podle toho, že „požírá“ kůži uživatele se jí také říká „kanibalská“ nebo „zombie“ droga. Protože je podomácku vařený halucinogenní opiát až desetkrát silnější než heroin a zároveň podstatně levnější, říká se mu i „heroin chudých“.

Droga se uchytila ve městě zabitého narkobarona

Počet uživatelů prudce roste ve městě Medellín, které je více známé jako někdejší působiště zabitého kolumbijského narkobarona Pabla Escobara. Podle vyšetřování se bezskrupulózní dealeři zaměřují zejména na děti a mladé lidi, uvedl The Sun.

Podle kolumbijského ministerstva spravedlnosti se zatím zdá, že droga se do země pašuje. Neexistují důkazy, že by se v zemi vyráběla, protože se nenašly žádné laboratoře či varny specializující se na drogu krokodil.

Tělo hnije, puch je cítit na několik kroků

V Rusku se jako náhražka heroinu začala šířit na přelomu tisíciletí, vrcholu dosáhla v roce 2013. V místě vpichu po aplikaci praskají cévy, kůže zezelená, začnou se na ní tvořit šupiny a kůže i tkáň začne odumírat a odpadávat. „Z člověka se stane zombie. Tělo mu hnije a hnilobný puch je z něj cítit na několik kroků,“ uvedl expert na drogy a psycholog Sergej Agalakov.

Látku s lékařským označením desomorfin lze připravit z v Rusku volně prodejných léků na bolest. Ty se pak vaří mimo jiné s ředidlem na barvu, kyselinou chlorovodíkovou či červeným fosforem oškrábaným ze škrtátek krabiček se zápalkami. Výslednou lepkavou, toxickou hmotu karamelově hnědé barvy si poté narkomani vpravují do žil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám