Hlavní obsah

Manželka Kim Čong-una získala titul první dámy

Severokorejský vůdce Kim Čong-un udělil své mladé manželce Ri Sol-ču titul první dámy, napsala ve čtvrtek agentura AFP. Je to poprvé po více než 40 letech, co byl tento titul v Severní Koreji použit. Pozorovatelé tvrdí, že tímto způsobem se významně posiluje její postavení před plánovanými summity KLDR s Jižní Koreou a Spojenými státy.

Ri Sol-ču,manželka severokorejského vůdce Kim Čong-una, navštívila baletní představení hostujícího čínského souboru.

Článek

Ri Sol-ču doprovázela Kima při oficiálních příležitostech již dříve, o víkendu se ale poprvé vydala na veřejnou akci bez svého muže. Navštívila baletní představení hostujícího čínského souboru. Severokorejská státní média o její návštěvě na vystoupení referovala, přičemž označila Ri Sol-ču za "váženou první dámu".

O účasti Kimovy manželky na představení informovala v severokorejské televizi známá 74letá moderátorka Ri Čchon-hi, která často oznamuje klíčové politické události, jako jsou například raketové a jaderné testy.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un udělil své manželce Ri Sol-ču (uprostřed v růžovém kostýmku) titul první dámy

Kimova manželka na baletní vystoupení přišla v růžovém kostýmu, v doprovodu vysokých severokorejských představitelů, kteří bývají často vidět s vůdcem, včetně Kimovy mladší sestry Kim Jo-čong.

Marketingová strategie KLDR

Bývalá známá zpěvačka Ri Sol-ču se objevuje na veřejnosti po Kimově boku od roku 2012 a je vnímána jako jedna z nejdůležitějších žen v KLDR. V silně patriarchální severokorejské společnosti ale doposud hrála omezenou roli Kimovy pohledné, ostýchavé manželky.

Podle analytiků je její povýšení pravděpodobně součástí snah vykreslit Severní Koreu jako "normální stát" v přípravě na vrcholné schůzky Kima s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Kimova manželka také tímto získala odpovídající titul, jaký mají Munova žena Kim Čung-sok a Melania Trumpová.

Foto: Profimedia.cz

Ri Sol-ču s manželem Kim Čong-unem pózují s čínským prezidentem a jeho manželkou.

„Povýšení Ri Sol-ču je efektivní marketingová strategie,“ řekl AFP šéf Světového institutu severokorejských studií An Čchan-il. „Na summitu mají obě strany vyrovnaná postavení, takže když se nějaké události zúčastní Melania Trumpová, zúčastní se jí Ri Sol-ču také,“ dodal.

An Čchan-il rovněž připomněl, že Kimova manželka doprovázela severokorejského vůdce i minulý měsíc při jeho návštěv Číny, což byla první cesta Kim Čong-una do zahraničí od převzetí moci v roce 2011.

Miluje módu a luxusní oblečení

Ri Sol-ču byla doposud v severokorejských médiích označovaná jako "soudružka", než byl ve zprávě z minulého víkendu poprvé použit titul "první dáma". Naposledy byla takto v roce 1974 titulována Kim Song-e, druhá manželka někdejšího vůdce KLDR Kim Ir-sena.

O Ri Sol-ču se toho moc neví. Pravděpodobně je jí 29 let a údajně má s Kimem tři děti, z nichž minimálně jedno je holčička. Podle informací jihokorejské rozvědky pochází Ri z obyčejné rodiny, její otec je učitel a matka lékařka.

Bývalý člen severokorejského orchestru Unhaso uvedl, že Ri Sol-ču studovala hudbu v Číně a v roce 2005 navštívila Jižní Koreu jako členka týmu severokorejských roztleskávaček na asijském atletickém šampionátu.

O Ri je známo, že se zajímá o módu a ráda nosí luxusní oblečení, ačkoli její země trpí dlouhodobě těžkou chudobou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám