Hlavní obsah

Zimbabwský exprezident Mugabe označil své svržení za nezákonné, chce změnit situaci

Harare

Bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe nečekal, že nynější hlava státu Emmerson Mnangagwa půjde proti němu. Své loňské odstavení od moci označil za převrat. Čtyřiadevadesátiletý Mugabe, který v zemi vládl od získání nezávislosti v roce 1980, to řekl v televizním rozhovoru.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Svržený zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Mugabe byl nucen odstoupit poté, co kontrolu nad zplundrovanou zemí v listopadu převzala armáda a zákonodárci jeho vlastní strany zahájili proces sesazení hlavy státu.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Emmerson Mnangagwa hovoří k příznivcům po návratu do Zimbabwe.

V prezidentském úřadu jej vystřídal jeho bývalý spojenec Mnangagwa, jehož Mugabe krátce předtím odvolal z úřadu viceprezidenta. Podle agentur tak chtěl připravit cestu k nástupnictví své ženě Grace, ale vyvolal tím zásah armády. [celá zpráva]

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Manželka zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho Grace na archivním snímku.

„Nikdy jsem si nemyslel, že ten, kterého jsem vychoval…, se obrátí proti mně,” řekl Mugabe v rozhovoru s jihoafrickou televizí SABC. „To neznamená, že Emmersona nenávidím, vždyť jsem ho do vlády přivedl já. Ale musí se to udělat standardní cestou, on se na to místo dostal nesprávným způsobem. Nezákonně,” rozvedl bývalý prezident. „Musíme tuto hanbu, do které jsme se uvrhli, odstranit. Nezasloužíme si to,” dodal.

Mugabe od svého odstavení od moci nevystupuje na veřejnosti. Bývalá hlava státu, obviňovaná v minulosti ze zločinů proti lidskosti a genocidy v souvislosti s potlačením opozice v 80. letech, dostala výměnou za rezignaci imunitu před trestním stíháním pro sebe i pro svoji manželku. [celá zpráva]

Bývalého zimbabwského prezidenta vnímají někteří jeho krajané jako hrdinu, který svrhl bělošskou nadvládu, jiní mu přičítají vinu za to, že zemi ekonomicky zruinoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám