Hlavní obsah

Havárie letadla při přistání v Nepálu si vyžádala padesát mrtvých

– Káthmándú • Aktualizováno

Na letišti v nepálském hlavním městě Káthmándú při přistání havarovalo letadlo bangladéšských aerolinek US-Bangla se sedmi desítkami lidí na palubě. Stroj při přistání sjel z dráhy a skončil na fotbalovém hřišti, kde začal hořet. Nejméně padesát lidí zemřelo, uvedl list Daily Telegraph s odvoláním na nepálské zdroje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ohledávají trosky havarovaného letounu v NepáluVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí armády, která na místě havárie rovněž zasahuje, řekl agentuře Reuters, že mrtvých je nejméně  padesát.

Mluvčí nepálské policie Manudž Neupade potvrdil 40 mrtvých, 31 těl bylo podle něj vyproštěno z trosek. Dalších devět osob zemřelo po převozu do nemocnice.

Z letadla bylo vyproštěno 25 přeživších, kteří byli převezeni do několika různých nemocnic. Jejich stav není znám. „Stroj začal hořet poté, co sjel při přistání z dráhy,” popsal nehodu mluvčí letiště Prem Nath Thákur.

Foto: Social Media, Reuters

Z místa havárie stoupal hustý dým

Generální ředitel Nepálského úřadu pro civilní letectví (CAAN) Sandžív Gautam řekl, že pilot ztratil nad letadlem kontrolu při pokusu přistát. Přistání navíc neproběhlo standardně: „Letadlu bylo povoleno přistát z jižní strany ranveje, ale přistálo ze severní strany.“

Podle něj mohlo mít letadlo nějaké technické problémy. „Musíme se přesvědčit o důvodu neobvyklého směru přistání,“ dodal podle listu Kathmandu Post.

Foto: Navesh Chitrakar, Reuters

Nepálští hasiči u ocasních ploch havarovaného letadla

Zatím není přesně jasné, kolik lidí bylo na palubě, uvádí se, že jím letělo 67 cestujících a čtyři členové posádky, 33 osob jsou Nepálci. Podle letiště strojem cestovalo 37 mužů, 27 žen a dvě děti.

Na letišti havaroval dvoumotorový turbovrtulový hornoplošník Bombardier Dash 8 Q400 s imatrikulací S2-AGU, letící z Dháky. Oficiálně to potvrzeno není, ale právě ten podle webu Flight Radar přistál ve 4.35 místního času, tedy v 7.5 SEČ.

Foto: Navesh Chitrakar, Reuters

Nepálští vojáci u trosek havarovaného letadla

Letiště je uzavřeno, není na něm možné přistávat ani z něj nelze vzlétat.

Foto: Profimedia.cz

Bombardier Dash 8 Q400. Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám