Hlavní obsah

Prolomení ledů: KLDR a Jižní Korea plánují summit, Kim nabízí jaderné odzbrojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang
Aktualizováno

Severní a Jižní Korea se dohodly, že koncem dubna uspořádají po více než desetiletí vrcholnou schůzku, která se uskuteční na hranicích obou zemí v Pchanmundžomu, kde bylo podepsáno příměří. Uvedl to podle listu The Korea Times Čchong Ui-jong, který vede jihokorejskou delegaci v KLDR. Domluvení schůzky na nejvyšší úrovni se nečekalo.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK/AP a Reuters

Kim Čong-un (vlevo) a Mun Če-in v koláži

Článek

V Pchanmundžomu se setkají severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in. Bude to třetí schůzka mezi nejvyššími představiteli obou zemí v historii.

„Obě Koreje se rozhodly uspořádat na konci dubna třetí mezikorejský summit v Pchanmundžomu v Domě míru,“ uvedl šéf jihokorejského Národního bezpečnostního úřadu Čchong Ui-jong, který vede desetičlennou jihokorejskou delegaci v KLDR. [celá zpráva]

Obě Koreje se také dohodly na ustavení horké linky mezi oběma vůdci ve snaze snížit vojenské napětí a mít užší kontakt. První telefonát se uskuteční před summitem. Severní Korea současně oznámila, že nepoužije nejen jaderné, ale ani konvenční zbraně proti Jižní Koreji. Slíbila také, že se kvůli pokračování dialogu zdrží všech vojenských provokací včetně jaderných testů a testů balistických raket.

KLDR nabízí jednání o jaderném odzbrojení s USA

Čchong dodal, že „Severní Korea dala najevo zájem vést upřímný dialog se Spojenými státy o denuklearizaci a normalizaci vztahů mezi Washingtonem a Pchjongjangem“. Prohlásil, že Severokorejci dali rovněž najevo, že nebudou lpět na svém jaderném zbrojním programu, pokud nebude země čelit vojenským hrozbám a bude zachována bezpečnost jejího režimu.

„Vůdce Kim řekl, že otázka denuklearizace může být projednána v rámci agendy pro severokorejsko-americký dialog. Čemu musíme věnovat zvláštní pozornost, je skutečnost, že dal jasně najevo, že denuklearizace Korejského poloostrova byla nařízením jeho předchůdce a že se na tomto nařízení nic nezměnilo,” zdůraznil Čchong.

Podle Čchonga je KLDR ochotna jednat s USA o jaderném odzbrojení bez předběžných podmínek.

Kim Čong-un navíc podle listu The Korea Times pravil, že plánované rozhovory nenaruší ani pravidelné americko-jihokorejské manévry naplánované na začátek dubna. Uvedl, že s cvičením počítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám