Hlavní obsah

U Austrálie našli vrak americké letadlové lodi ze druhé světové války

Canberra

Průzkumný tým vedený spoluzakladatelem Microsoftu Paulem Allenem u východního pobřeží Austrálie vypátral vrak americké letadlové lodi USS Lexington. Plavidlo bylo potopeno 8. května 1942 při bitvě v Korálovém moři japonskými letouny. V úterý o tom informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Vrak letadlové lodi USS Lexington je v překvapivě dobrém stavu.

Článek

Pátrací skupině se vrak lodi podařilo vypátrat přibližně 800 kilometrů od východního pobřeží Austrálie. V jeho útrobách za druhé světové války zahynulo 216 námořníků. Na dva tisíce dalších se podařilo zachránit.

„Jakožto syn přeživšího potopené USS Lexington gratuluji Paulu Allenovi a expediční posádce Research Vessel Petrel k nalezení Lady Lex,“ prohlásil současný velitel pacifického velení armády Spojených států Harry Harris.

Ze snímků, které Allenův tým pod mořskou hladinou pořídil, je patrné, že je vrak vzhledem k tomu, jak dlouho leží na dně, velmi zachovalý. V jeho útrobách se stále nachází jedenáct z pětatřiceti letadel, jimiž „Lady Lex” disponovala.

Foto: Profimedia.cz

V útrobách se stále nachází jedenáct ze pětatřiceti letadel.

Bitva v Korálovém moři, při které byla USS Lexington potopena, je považována za zlomovou. Po ní začali Japonci v krvavém měření sil s Američany ztrácet.

Vytažení vraku není v plánu, protože ho Američané považují za válečný hrob.

Reklama

Výběr článků

Načítám