Hlavní obsah

Průlom. Jihokorejská delegace jedná na Severu s Kimem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang
Aktualizováno

Do severokorejského Pchjongjangu v pondělí přiletěla jihokorejská delegace, přijal ji tamní vůdce Kim Čong-un. Se zvláštními vyslanci se sešel na večeři, která začala v 18 hodin (10 hodin SEČ), uvedl list Korea Times. Jde o první návštěvu jihokorejských představitelů u současného vůdce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odlet jihokorejské delegace do KLDRVideo: Reuters

 
Článek

„Desetičlenná jihokorejská delegace, vedená bezpečnostním poradcem jihokorejského prezidenta Čchong Ui-jongem, dorazila do severokorejské metropole Pchjongjangu. Vůdce Kim čong-un aktuálně hostí zvláštní vyslance na večeři,“ řekl mluvčí kanceláře jihokorejského prezidenta Čchong Wa-te.

„Delegace zvláštních vyslanců jihokorejského prezidenta, která zahrnuje šéfa národní bezpečnostní kanceláře Čchonga Ui-jonga, přiletěla do Pchjongjangu 5. března,“ uvedla severokorejská tisková agentura KCNA. Severokorejská ústřední rozhlasová stanice dodala, že je uvítal Ri-Son-kwon, který má na starosti mezikorejské záležitosti.

Ri byl v Jižní Koreji na zahájení zimní olympiády v Pchjongčchangu. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Jihokorejská delegace před odletem do Pchjongjangu

Čchong před odletem řekl, že předá Severokorejcům poselství jihokorejského prezidenta Mun Če-ina „udržet dialog a zlepšit vztahy mezi Severem a Jihem a denuklearizovat Korejský poloostrov“.

„Plánuji vést vážná jednání o různých způsobech pokračování rozhovorů nejen mezi Jihem a Severem, ale také Severem a USA,“ dodal.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jednání s jihokorejskou delegací se v Pchjongjangu účasnil i podpředseda ÚV severokorejské Strany práce Kim Jong-čchol (druhý zprava).

Nejasný postoj USA

Zda budou jednat i Spojené státy, není jasné, i když dávaly najevo jistý zájem. V sobotu však řekl americký prezident Donald Trump, že by se Washington mohl připravit na setkání se Severní Koreou, zdůraznil však, že KLDR se musí napřed denuklearizovat, uvedla BBC.

Severní Korea projevila zájem jednat bez předběžných podmínek.

Situace na americké straně se zkomplikovala, když se rozhodl odejít do důchodu Joseph Yun, který upřednostňoval kompromisní politiku vůči KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám