Hlavní obsah

Varování Číně: Americká letadlová loď poprvé od války navštívila Vietnam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Danang

Americká mateřská letadlová loď USS Carl Vinson je na historické návštěvě Vietnamu, připlula do přístavu Danang, kde byla za vietnamské války americká základna. Návštěva ukazuje prohlubující se vojenské svazky a podle expertů je to i vzkaz Číně, aby krotila své choutky na sporná území.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká letadlová loď USS Carl Vinson připlula do VietnamuVideo: AP

 
Článek

Volba Danangu, kam loď připlula, je příznačná. Právě u něj se za války ve Vietnamu před půlstoletím – 8. března 1965 – vylodily první americké oddíly americké námořní pěchoty o síle 3500 mužů podporující tehdejší Jižní Vietnam.

Jde o dosud největší americkou sílu, která navštívila Vietnam od války, na lodi je 90 letadel.

Foto: Hau Dinh, ČTK/AP

Letadlová loď USS Carl Vinson připlouvá do Danangského zálivu

Letadlová loď do Vietnamu připlula v rámci americké aktivity za svobodu plavby, kdy americká plavidla proplouvají oblastmi v Jihočínském moři, na které si dělá nárok Peking.

Po návštěvě loď odpluje do sporných oblastí. Mezi ně patří i Paracelské ostrovy, na které uplatňují nároky Čína i Vietnam. USA tvrdí, že nestojí na straně žádné země, ale hájí možnost volné plavby v oblasti, kudy vedou klíčové námořní cesty.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Sporná území v Jihočínském moři

Loď připlula do Danangu v době, kdy Čína oznámila, že navyšuje svůj vojenský rozpočet o osm procent na 1,11 biliónu jüanů (3,6 biliónu korun). [celá zpráva]

Foto: Kham, Reuters

Americká letadlová loď USS Carl Vinson vplouvá do přístavu Danang

Jak ale podotýká zpravodaj BBC v Danangu Jonathan Head, i když se spolupráce Vietnamu a USA ve vojenské oblasti prohlubuje, stále zůstává omezená. Dodal, že Čína je největším obchodním partnerem Vietnamu a vládnoucí vietnamští komunisté se vyhýbají krokům, které by mohly Peking příliš pobouřit.

Foto: US Navy, Reuters

Americká letadlová loď USS Carl Vinson

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám