Hlavní obsah

Čína dá letos na armádu o osm procent více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský rozpočet na obranu vzroste oproti loňsku o 8,1 procenta, což je nejvíce za poslední tři roky. Vyplývá to podle agentury Reuters z příslušné zprávy vydané u příležitosti pondělního zahájení výroční schůze Všečínského shromáždění lidových zástupců (parlamentu). Loni vzrostly výdaje na obranu o sedm procent.

Foto: China Daily, Reuters

Nejmodernější čínské bokové letouny J-20 za letu

Článek

Letos mají výdaje na obranu podle agentury AP činit v přepočtu 173 miliard dolarů (3,5 biliónu Kč), podle agentury Reuters pak 175 miliard dolarů (3,6 biliónu Kč). Diplomaté citovaní Reuters nicméně soudí, že skutečná suma vynaložená na obranu bude mnohem vyšší a část z ní se schová za civilní výdaje.

Současný čínský prezident Si Ťin-pching označil modernizaci ozbrojených sil za jeden z klíčových bodů vlády. Peking investuje do stavby letadlových lodí, raketových systémů či do stíhaček s technologií stealth, díky které jsou obtížně zjistitelné radary.

Modernizace čínské armády, která je co do počtu vojáků největší na světě, vzbuzuje obavy sousedních zemí, zejména pokud jde o územní konflikt týkající se Jihočínského moře. Obává se také Tchaj-wan, který Čína považuje za své území a hrozí mu vojenským zásahem, pokud vyhlásí samostatnost. Peking u ostrova zvyšuje svou vojenskou přítomnost.

Výhrůžky čínského premiéra

Čínský premiér Li Kche-čchiang na pondělním zasedání parlamentu řekl, že Peking nebude tolerovat žádné snahy o samostatnost Tchaj-wanu a bude usilovat o zachování územní celistvosti Číny. Ve vztahu k autonomním územím Macao a Hongkong bude podle něj vláda „do puntíku” dodržovat princip „jedna země, dva systémy”.

Peking popudil zákon připravovaný nyní ve Spojených státech, jehož cílem je zintenzivnění oficiálních styků mezi Washingtonem a Tchaj-pejí. Zákon čeká jen na podpis prezidenta Donalda Trumpa. V pátek Čína Tchaj-wanu podle Reuters vzkázala, že se „jedině spálí”, pokud bude spoléhat na cizince. Čínská státní média varovala před hrozbou války.

Li podle Reuters také zopakoval, že čínská vláda si stanovila za cíl udržet ekonomický růst na úrovni okolo 6,5 procenta, podobně jako loni. Tento údaj podle Reuters zůstává beze změny, ačkoli loni činilo tempo růstu čínské ekonomiky 6,9 procenta a překonalo vládní cíl.

Každoroční plenární zasedání parlamentu potrvá do 20. března. V neděli 11. března bude rozhodovat o změně ústavy, která by prezidentu Si Ťin-Pchingovi umožňovala vládnout neomezeně dlouho.

Reklama

Výběr článků

Načítám