Hlavní obsah

Ozbrojenci z Boko Haram zabili a unesli humanitární pracovníky i vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja
Aktualizováno

Tři humanitární pracovníky a sedm vojáků zabili radikálové ze skupiny Boko Haram na severovýchodě Nigérie. Smrt humanitárních pracovníků potvrdila OSN. Při útoku na Ramm ve státě Borno, kde je tábor pro vysídlené, ale padli i vojáci. Jejich počet není znám, server Daily Post však píše o obavách z vysokého počtu.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Vojáci doprovázejí nigerijského ministra vnitra.

Článek

Útok se stal ve čtvrtek večer kolem 19:30. Mezi mrtvými jsou podle mluvčí OSN Samanthy Newportové dva zaměstnanci Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) a zdravotník, jenž pomáhal Dětskému fondu OSN (UNICEF). Jeden humanitární pracovník je pohřešován. OSN se obává, že byl unesen.

Podle Sahara News byli uneseni tři humanitární pracovníci, kromě jednoho z UNICEFu i dva zdravotníci Mezinárodního výboru Červeného kříže. Server napsal, že byli uneseni i tři nigerijští vojáci.

Podle dvou různých bezpečnostních zdrojů byli zabiti také čtyři vojáci a čtyři policisté.

Útočníkům se podařilo odjet s vojenským nákladním automobilem a obrněným vozidlem nigerijské armády.

Jeden obyvatel tábora pro vysídlené serveru Daily News řekl, že útok si vyžádal mnoho obětí z řad příslušníků nigerijské armády. Podle něj byli vojáci v táboře demoralizováni.

„Slyšeli jsme, že požadovali posily z Ngaly, ale nevíme, zda přišly,“ řekl jeden z představitelů tábora. „Ačkoli je nyní situace klidná, ráno řekli, že čekají na armádní vrtulníky, aby odvezly mrtvé a zraněné,“ dodal.

Útok následoval po únosu školaček z Dapchi. [celá zpráva] Ukázal, že teroristická organizace Boko Haram opět sílí.

Reklama

Výběr článků

Načítám