Hlavní obsah

Novozélanďané celá desetiletí tutlali neúspěšný atentát na královnu Alžbětu II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Z nově odtajněných dokumentů novozélandské tajné služby vyplývá, že královna Alžběta II. během oficiální návštěvy Nového Zélandu v roce 1981 přežila atentát. Když 14. října toho roku Její Veličenstvo vystupovalo z auta, aby zavítalo na probíhající veletrh vědy ve městě Dunedin na jihu země, pokusil se je zastřelit sedmnáctiletý mladík Christopher Lewis. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na britskou královnu Alžbětu II. chtěl v roce 1981 spáchat atentát novozélandský teenagerVideo: Reuters

 
Článek

„Lewis měl v plánu zavraždit královnu, nenašel ale ke střelbě příhodné místo a neměl vzhledem ke vzdálenosti, odkud střílel, ani dostatečně výkonnou pušku,“ konstatuje novozélandská SIS ve zprávě z roku 1997.

Z dokumentů, jež byly odtajněny na základě žádosti společnosti Farfax Media, dále plyne, že byl Lewis „silně narušený mladík“ a vyšetřovatelé pokus o atentát raději ututlali. Nechtěli, aby případ na Nový Zéland vhrnul špatné světlo. Nezletilý proto nebyl obviněn z pokusu o vraždu ani z vlastizrady, ale jen z neoprávněného opatření a nakládání se zbraní.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská královna Alžběta II. přijíždí na zasedání parlamentu

Mohl útočit znovu

Dav lidí, který se na královnu přišel podívat, sice slyšel výstřel, policie ale tvrdila, že šlo o ránu z výfuku nebo upadlou dopravní značku. „Většina představitelů médií nabyla dojmu, že šlo o zábavní pyrotechniku,“ konstatovala následně SIS ve své zprávě.

Při další královnině návštěvě v roce 1986 byl Lewis na svobodě a odtajněné materiály prokázaly také to, že se SIS obávala, že se tehdy už dospělý muž o atentát na Jejího Veličenstvo pokusí i tentokrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám