Hlavní obsah

Nigerijské úřady přiznaly barvu, uneseno bylo 110 dívek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nigerijská federální vláda v pondělí po týdnu přiznala, že ze školy v Dapchi bylo uneseno 110 dívek radikály ze skupiny Boko Haram. Postupně tak vyšla najevo pravda, kterou úřady tak vehementně popíraly. A ukázalo se, že k únosu přispělo rozhodnutí armády stáhnout se z oblasti.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari (vpravo) s jednou z dívek unesených v Chiboku.

Článek

„Federální vláda potvrdila, že 110 studentek Vládní vědecké a technické koleje v Dapchi, ve státě Yobe, chybí poté, co útočníci - zřejmě z hnutí Boko Haram - vtrhli (minulé) pondělí do jejich školy,“ uvedlo ministerstvo informací ve svém prohlášení s tím, že z 906 studentek chybí 110 dívek. (Jiné údaje uvádějí 110 z 926). Počet unesených se nemění  - rodiče už sestavili seznam nezvěstných, původně jich bylo 105, ale nakonec se ukázalo, že chybí ještě pět děvčat.

„Vláda zůstává po boku těch, které byly uneseny. Nařídil jsem všem bezpečnostním orgánům státu, aby zajistily bezpečnost v našich školách (...) a vrátily unesené dívky jejich rodinám,” řekl prezident Muhammadu Buhari, který už v pátek naznačil, že zprávy o únosu jsou pravdivé, když uvedl: „Je to národní katastrofa. Je nám líto, že se to mohlo stát.“

Bez ochrany

Úřady přitom po většinu minulého týdne uváděly, že dívky unesené nebyly, že se jen rozprchly před útočníky a podaří se je postupně nalézt. Pak oznámily, že byly osvobozeny. [celá zpráva]

Selhání jsou však hlubší. Učitel z přepadené školy v Dapchi Amsani Alilawan řekl, že armádní jednotka přestala minulý měsíc oblast střežit, neboť byla přemístěna jinam: „Před měsícem odvezli všechny vojáky, přemístili je jinam a nechali nás bez ochrany.”

Přiznal to i guvernér státu Yobe Ibrahim Gaidam: „V Dapchi neměla armáda v době útoku žádné jednotky.”

Toho využili útočníci z Boko Haram, kteří přijeli v pondělí večer. Na rozdíl od dřívějších informací, že studentky vyplašila střelba, která provázela jejich příjezd do města, takže stihly zmizet, se ukázalo, že radikálové jeli rovnou do školy, odkud se pak ozývaly sporadické výstřely a ven začaly vybíhat studentky a učitelé. [celá zpráva]

Rodiče obklíčili guvernéra

Až pak zaútočila armáda a za pomoci letectva útočníky zahnala. Ovšem ti už svého cíle dávno dosáhli a zmizeli.

Rodiče unesených dívek vyzývají úřady k urychlené reakci. „Nechceme, aby ty dívky zůstaly s ozbrojenci dlouho. Může se jim stát cokoli,” řekl BBC otec čtrnáctileté studentky Kachalla Bukar. „Naléhavě prosíme vládu, aby rychle dostala situaci pod kontrolu,” dodal.

Rozzuření rodiče se dokonce pokusili obklíčit kolonu guvernéra, bezpečnostní síly je však zahnaly, uvedla AFP.

„Chceme ubezpečit Nigerijce, že při našem úsilí o vysvobození těch dívek nezůstane kámen na kameni,” sdělil nigerijský ministr informací Lai Mohammed. Informace o pátrání jsou tajné a velké naděje se mu nedávají.

Podle listu Daily Trust už byly unesené převezeny do sousedního Nigeru. Druhou možností je, že skončily v neprozkoumaném rozsáhlém pralese Sambisa, kde se radikálové ukrývají a mají tam své základny.

Ukazuje se, že situace v zemi se nezlepšila ani za prezidenta Muhammada Buhariho. Počet unesených je sice menší než v Chiboku před čtyři lety, kdy ještě nebyl u moci, ale to, že se mohl únos zopakovat, ukazuje zoufalou realitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám