Hlavní obsah

Na olympiádu dorazí i devadesátiletý předseda severokorejského parlamentu

Pchjongjang

Na zimní olympiádu do Pchjongčchangu přijede tento týden předseda severokorejského národního shromáždění (parlamentu), devadesátiletý Kim Jong-nam. KLDR v pondělí oznámila, že se zúčastní zahajovacího ceremoniálu. Jde o nejvyššího severokorejského představitele, jaký kdy Jižní Koreu navštívil.

Foto: Profimedia.cz

Předseda severokorejského národního shromáždění Kim Jong-nam (vlevo)

Článek

Kim Jong-nam už před čtyřmi lety navštívil zahajovací ceremoniál v Soči.

V čele severokorejského národního shromáždění stojí od roku 1998. Za svůj život poznal všechny tři severokorejské vůdce.

Předseda parlamentu je ceremoniální hlavou státu. Přijímá zahraniční diplomaty a též zasílá do zahraničí kondolence. Za vlády současného vůdce Kim Čong-una uskutečnil několik zahraničních návštěv, v srpnu 2017 byl na inauguraci íránského prezidenta Hasana Rúháního, uvedla BBC.

Foto: ČTK/AP

Korejští sportovci pod společnou vlajkou při zahájení Asijských her v Pusanu v roce 2002

Severokorejský parlament má 687 poslanců a více méně jen schvaluje rozhodnutí vedení země. I když jde o zákonodárný orgán, jeho předsednictvo je nejvyšším orgánem státní moci v KLDR. Mimo jiné ratifikuje mezinárodní smlouvy a přijímá také zahraniční diplomaty.

V Pchjongčchangu budou sportovci obou Korejí vystupovat pod jednou vlajkou, ženský hokejový tým bude společný. [celá zpráva]

Zahajovacího ceremoniálu se také zúčastní Fred Warmbier, jehož syn Otto byl uvězněn v KLDR a krátce po propuštění zemřel. Na zahájení bude hostem amerického viceprezidenta Mika Penceho.

Reklama

Výběr článků

Načítám