Hlavní obsah

Obě Koreje nastoupí na olympiádě pod jednou vlajkou, budou mít i společný tým hokejistek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchanmundžom

Severní a Jižní Korea budou při slavnostním zahájení zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu pochodovat společně pod jednou vlajkou. Ve středu se na tom dohodli zástupci obou zemí při rozhovorech v demilitarizovaném pohraničním pásmu. Obě země také postaví poprvé v historii společný olympijský tým; mělo by se jednat o družstvo hokejistek. Zmíněné kroky ještě musí schválit Mezinárodní olympijský výbor, který se sejde v sobotu v Lausanne.

Foto: Amy Sancetta, ČTK/AP

Severokorejští a jihokorejští sportovci pod společnou vlajkou při zahájení zimní olympiády v Turíně v roce 2006

Článek

Výhrady mají jihokorejské hokejistky, které se necelý měsíc před olympiádou dozvěděly, že by měly nastoupit po boku úplných cizinek. Jihokorejky si stěžují, že tento krok tým oslabí, a navíc dostanou méně času na ledě, než kdyby hrály samy za sebe. Vadí to i jejich trenérovi.

Oba ženské týmy hrají na mistrovství světa ve skupině IIA, kde loni i předloni skončily Severokorejky čtvrté, Jihokorejky loni vyhrály a předloni skočily druhé.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejské a severokorejské hokejistky (v rudém) po loňském utkání na mistrovství světa skupiny IIA.

Nápad se nelíbí ani tisícům dalších obyvatel Jižní Koreje. Na webové stránky jihokorejského prezidentského Modrého domu byla tento týden zaslána více než stovka petic. Pod největší z nich se podepsalo přes 11 000 lidí. „Není to jako slepit dohromady rozbitý talíř,” podotkl k myšlence společného týmu jeden ze signatářů.

Pod jednou vlajkou v novém miléniu

Sportovci Jižní a Severní Koreje poprvé v dějinách nastoupili společně při slavnostním zahájení olympiády v Sydney v roce 2000, napsala agentura Reuters. Speciální vlajku s vyobrazením Korejského poloostrova tehdy nesli dva vlajkonoši, jeden ze Severu a druhý z Jihu. Stalo se tak krátce po prvním mezikorejském summitu, jímž tehdejší jihokorejský vůdce Kim Te-džung společně se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem prolomili otevřené nepřátelství mezi oběma státy z dob studené války a zahájili řadu hospodářských a humanitárních projektů. Společně kráčeli pod jednou vlajkou i o čtyři roky později v Aténách a na zimní olympiádě v Turíně v roce 2006.

Foto: ČTK/AP

Korejští sportovci pod společnou vlajkou při zahájení Asijských her v Pusanu v roce 2002

Jako jedna země soutěžily podle agentury Reuters Severní a Jižní Korea v minulosti na některých turnajích ve stolním tenise či ve fotbale, nikdy však ještě nespojily síly na velkých akcích, jako jsou olympijské či asijské hry. Společný olympijský tým, který mají tvořit korejské hokejistky, bude tak první v historii.

Početná doprovodná výprava

KLDR na olympiádu, která se v Jižní Koreji uskuteční v termínu 9.–25. února, vyšle zhruba 550člennou delegaci, uvádí se v prohlášení, které po skončení středečního jednání vydalo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Delegace bude zahrnovat 230 roztleskávaček, 140členný orchestr, 30členné družstvo na předvádění taekwonda, dále pak sportovce, vysoké činitele a novináře. Členové delegace začnou přijíždět do Jižní Koreje 25. ledna. [celá zpráva]

Výhrady ke složení severokorejské delegace měl jihokorejský list Čoson Ilbo. Uvedl, že když se dá prostor malému množství sportovců, nemělo by být do země dovoleno vyslat „armádu klaunů, zvoníků a další přidružené chátry“.

Výhrady dalo i Japonsko, jeho ministr zahraničí Taro Kono varoval na setkání šéfů diplomacií zemí, které bojovaly pod praporem OSN v korejské válce, aby svět nebyl oslepen severokorejskou „ofenzivou půvabu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám