Hlavní obsah

Za tragickým požárem v Koreji je zkrat, zapálil hořlavé obložení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Zkrat je nejpravděpodobnější příčinou požáru v jihokorejské nemocnici v Mirjangu, který si v pátek vyžádal 38 mrtvých a 151 zraněných. K vysokému počtu obětí zřejmě přispělo i použití vysoce hořlavých obkladových materiálů při nezákonné rekonstrukci, uvedl v pondělí list Korea Times s odvoláním na vyšetřovatele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár v nemocnici v Jižní KorejiVideo: Reuters

 
Článek

Ke zkratu došlo v přízemní místnosti příjmu. Požár se pak rychle rozšířil. „Rychlé šíření ohně je spojeno s použitím vysoce hořlavých materiálů na vnějších zdech příjmu i v dalších částech nemocnice,“ uvedla Národní forenzní služba.

Foto: Reuters

Požár v Mirjangu v Jižní Koreji

Pitva už prokázala, že 33 obětí se udusilo, když se nadýchalo jedovatých zplodin z pěnového polystyrénu použitého na obkladech. [celá zpráva]

Podle listu nebyly v roce 2006 v nemocnici dokončeny stavební práce. V roce 2012 byla provedena rekonstrukce budovy, která ale nebyla schválena. Vedení nemocnice za ni dostalo pokutu ve výši 30 miliónů wonů (579 000 korun).

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Hasič prověřuje budovu Sedžongovy nemocnice v Mirjang

Navíc nebyly v nemocnici automatické rozstřikovače, protože ty jsou povinné až v nemocnicích s 500 lůžky, zatímco tato jich měla jen 95.

Strop Sedžongovy nemocnice byl navíc postaven stejně jako strop parkoviště v multifunkčním domě s restauracemi, fitness a saunou v Čečchonu, kde v prosinci při požáru zemřelo přes dvacet osob a 40 dalších bylo zraněno. I tam proběhla neschválená přestavba. [celá zpráva]

Foto: Yonhap, Reuters

Nejvíce obětí zemřelo v sauně

Tragické požáry v Koreji připomínají loňský požár věžáku Grenfell v Londýně, při němž zemřelo 71 lidí. Také tam hořelo obložení a případ poukázal na nedostatky ve stavebních předpisech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám